'Invazia culturală' a Coreii de Nord

Dezertorul nord-coreean Park Sang-hak.
Dezertorul nord-coreean Park Sang-hak. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Un dezertor nord-coreean, Park Sang-hak, care a fugit în Coreea de Sud, va fi premiat la 15 mai de ONG Human Rights Foundation pentru activitatea sa de lansare de baloane cu mesaje de propagandă împotriva regimului tânărului dictator Kim Jong-un şi încercarea sa de 'a invada cultural' Coreea de Nord, notează luni ziarul ABC.

În calitatea sa de membru al ONG-ului Luptători pentru o Coreea de Nord Liberă (FFNK, în engleză), Park s-a evidenţiat prin lansarea de la Paralela 38 (frontiera intercoreeană) a unor baloane de heliu încărcate cu mesaje de propagandă împotriva Phenianului. Originalele 'proiectile' sunt încărcate cu pamflete, care relatează reprimarea regimului, cu tranzistoare pentru a recepta posturile sud-coreene şi cu stickuri USB încărcate cu programe de televiziune care prezintă viaţa din Occident.

După ce străbat Zona Demilitarizată, care divizează Peninsula Coreeană de la sfârşitul războiului în urmă cu peste 60 de ani, baloanele ajung în Coreea de Nord unde armata şi poliţia încearcă să le doboare înainte ca agricultorii să aibă acces la această informaţie interzisă în ţara lor. Pentru această activitate, Park Sang-hak va primi miercuri la Oslo premiul Václav Havel Prize for Creative Dissent acordat de ONG-ul american Fundaţia pentru Drepturile Omului (Human Rights Foundation) acordat ex-aequo şi grupului disident cubanez Damas de Blanco şi caricaturistului sirian Ali Ferzat.

Acest premiu, creat în memoria fostului preşedinte ceh după moartea sa în decembrie 2011, a fost acordat anul trecut disidentei birmaneze Aung San Suu Kyi, laureată şi cu Premiul Nobel pentru Pace, artistului chinez Ai Weiwei şi militantei saudite pentru drepturile femeilor Manl al-Sharif.

În urmă cu o săptămână, Park Sang-hak şi-a propus să lanseze în baloane 200.000 de fluturaşi cu propagandă, deasupra parcului Imjingak, la graniţa cu Coreea de Nord. Dar poliţia sud-coreeană l-a împiedicat pentru a nu tensiona şi mai mult spiritele cu regimul de la Phenian, care se teme atât de mult de consecinţele acestei 'incursiuni culturale', încât a pus ochii pe Park Sang-hak. În septembrie anul trecut, poliţia sud-coreeană l-a arestat pe un dezertor din Nord care avea asupra lui ace otrăvite şi care urma să se întâlnească cu Park Sang-hak, pe care se bănuieşte că dorea să-l asasineze.

'Nu mi-e deloc frică', a declarat ziarului Wall Street Journal aşa-numitul 'Om al baloanelor' care a dat asigurări că s-a pregătit 'pentru ce-i mai rău de când a pornit lupta pentru o Coree de Nord liberă'. El a declarat în interviul acordat ziarului american că timp de patru ani a fost ameninţat constant de Coreea de Nord în presa căreia a fost menţionat numele lui şi al organizaţie sale, criticate ca elemente reacţionare şi semnalate ca principala ţintă de pedeapsă.

El a subliniat că are o listă întreagă de mesaje electronice cu ameninţări şi blesteme din Coreea de Nord, ai cărei agenţi trimişi în China au trimis apeluri de intimidare pentru a contracara propaganda organizaţiei sale împotriva Phenianului. Însă după cum se va vedea miercuri când Park îşi va ridica premiul, aceştia nu au reuşit să-l sperie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe