Interzişi în Ucraina. Ilan Şor, Evghenia Guţul, şi Marina Tauber, incluşi în baza de date a platformei „Mirotvoreţ”

Evghenia Guţul, Ilan Şor şi Marina Tauger, la parada de 9 mai de la Moscova (facebook.com / Marina Tauber)
Maria Maevschi
18.06.2024

Oligarhul fugar Ilan Şor, başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, precum şi deputata Marina Tauber, toţi membri ai blocului politic „Pobeda” lansat la Moscova, au fost incluşi în baza de date a platformei „Mirotvoreţ”, înfiinţată de Centrul de Cercetare a Crimelor contra Securităţii Naţionale a Ucrainei, notează jurnal.md.

Fiind consideraţi inamici ai securităţii naţionale a Ucrainei, Şor, Guţul şi Tauber, instrumente fidele ale Moscovei în destabilizarea Republicii Moldova, au primit interdicţia de a intra în ţara vecină.

Printre motivele privind includerea pe platforma „Mirotvoreţ” se numără „manipularea informaţiilor semnificative din punct de vedere social, promovarea propagandei pro-ruse, precum şi participarea la procese de destabilizare în spaţiul post-sovietic”, mai scrie sursa citată.

Anterior, şi socialistul Bogdan Ţârdea, care face naveta la Moscova cu regularitate, a ajuns în aceeaşi listă a inamicilor securităţii naţionale a Ucrainei. Acesta este prezentat drept „complice al ocupanţilor ruşi” şi „propagandist antiucrainean”.

Socialistul Ţîrdea mai este acuzat de „răspândirea propagandei Kremlinului”, „participarea la evenimente de propagandă informaţională din Rusia” şi „manipulare a informaţiilor”.

Menţionăm că la finele săptămânii trecute, Statele Unite au impus o serie de sancţiuni care o vizează pe guvernatoarea pro-rusă a regiunii moldoveneşti Găgăuzia, Evghenia Guţul, un demers susţinut de guvernul pro-occidental de la Chişinău.

Başcana Găgăuziei este o aliată a Kremlinului şi a fost aleasă anul trecut la conducerea regiunii autonome din sudul Republicii Moldova.

Potrivit fostului preşedinte al Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase, folosind-o pe Eghenia Guţul, "maseuza din Comrat" care a fost înscăunată în funcţia de başcană, fugarul Ilan Şor a acaparat Găgăuzia prin atac raider şi foloseşte regiunea pentru a face politica Kremlinului la Chişinău, plătind oamenii să iasă la aşa-numitele proteste.

Amintim ca şi compania Meta s-a arătat deranjată de postările publicate, chiar şi contra plată, de pro-rusul Ilan Şor, mâna sa dreaptă Marina Tauber - organizatoarea protestelor anti-guvernare şi anti-Maia Sandu, Alexei Lungu, liderul Partidului „Şansa”, precum şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul. Astfel, aceştia au rămas fără paginile personale de Facebook.

Nici conturile oficiale ale celor patru politicieni moldoveni pro-ruşi nu mai sunt accesibile pe platforma de socializare. Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a precizat că a informat compania Meta încă din 2023 despre utilizarea acestei platforme de către persoanele afiliate factorului rus pentru a promova dezinformări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor