Interlop din Doneţk ar fi fost însărcinat de Kremlin să creeze o nouă companie militară privată formată din deţinuţi

(theins.ru)

Şeful crimei organizate din oraşul Gorlovka, în regiunea est-ucraineană Doneţk, Armen Sarkissian, ar fi fost însărcinat să creeze o nouă companie militară privată, precum grupul de mercenari Wagner, formată din deţinuţi, relatează site-ul de ştiri Trend.

De asemenea, continuă Trend, citând informaţii promovate pe reţelele de socializare, interlopul de origine armeană a fost numit în poziţia de aşa-zis “supraveghetor” al închisorilor din Federaţia Rusă.

Potrivit sursei citate, noua companie militară privată va fi finanţată de omul de afaceri rus de origine armeană Samvel Karapetian.

Reamintim, în acest context, că ascensiunea unor adepţi ai liniei dure din cadrul Kremlinului a alarmat serios o parte a elitei ruse, care se teme că preşedintele Vladimir Putin va ţine cont de apelurile lor pentru o confruntare şi mai mare în străinătate şi pentru o represiune de amploare în interiorul ţării.

Directori de companii şi oficiali guvernamentali au urmărit cu o îngrijorare crescândă cum jucători pe care altădată îi considerau marginali, cum ar fi Evgheni Prigojin, cunoscut pentru compania sa de mercenari Wagner şi pentru recrutarea deţinuţilor din închisori pentru a lupta în Ucraina, au devenit forţele publice din spatele impulsului lui Putin de a-şi intensifica efortul de război, relatează Bloomberg.

Apelurile publice ale lui Prigojin la "represiuni staliniste urgente" împotriva magnaţilor din mediul de afaceri care nu sunt suficient de entuziasmaţi în susţinerea efortului de război i-au determinat pe unii ruşi bogaţi să se teamă pentru siguranţa lor şi a familiilor lor, au spus ei.

Atacurile deschise ale lui Prigojin la adresa unor comandanţi militari de rang înalt - dintre care unii au fost înlăturaţi ulterior - şi a unui aliat proeminent al lui Putin care este guvernator al oraşului Sankt Petersburg, au sporit îngrijorarea cu privire la lipsa de voinţă sau incapacitatea Kremlinului de a-i apăra pe ai săi.

Cele aproape nouă luni de lupte nu au făcut decât să întărească opinia multor membri ai elitei economice şi de afaceri că invazia lui Putin a fost o greşeală catastrofală care va condamna ţara la izolare şi slăbiciune. Chiar şi în cadrul guvernului, mulţi se opun în linişte luptei, dar sunt prea îngroziţi pentru a vorbi deschis, potrivit unor persoane apropiate conducerii. Magnaţii au căutat să rămână în afara politicii, sperând să nu înfurie Kremlinul şi să menţină fabricile în funcţiune. Doar câţiva au părăsit ţara şi au criticat public războiul.

Putin nu are altă alternativă decât să se bazeze pe jucători agresivi precum Prigojin şi Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruseşti Cecenia, care a trimis mii de soldaţi să lupte în Ucraina, având în vedere performanţele slabe de până acum ale armatei regulate a Rusiei şi sprijinul slab pentru război în propriul său guvern, potrivit unui oficial de rang înalt. Atât Prigojin cât şi Kadîrov au forţe armate puternice care le sunt loiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe