Iniţiatorul legii dării în plată pleacă din PNL. Face acuzaţii grave la adresa lui Orban

Sub conducerea lui Ludovic Orban, drumul PNL este profund greşit, susţine Daniel Zamfir, anunţându-şi plecarea din partid.
Deputatul Daniel Zamfir.
Deputatul Daniel Zamfir. (Facebook)

Senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut opiniei publice ca iniţiatorul controversatei legi a dării în plată, îşi anunţă plecare din PNL. Exclus în urmă cu circa 3 luni din Consiliul Naţional al partidului, senatorul susţine, într-o scrisoare deschisă postată pe Facebook prin care-şi explică plecarea din PNL, că, intrat sub conducerea lui Ludovic Orban, partidul merge într-o direcţie greşită. De asemenea, Zamfir îl acuză pe şeful PNL că "în loc să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor."

"Lucrurile pe care le trăim împreună de o bună bucată de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea şi amărăciunea! (...) De la bun început am crezut şi cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune şi aşteptate de oameni. Aşa am gândit când am început cu legea dării în plată, aşa gândesc şi acum când am iniţiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituţiilor financiare bancare şi nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că preşedintele partidului meu ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.

Eu însă am continuat şi ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE şi îmi doresc să fie votate cât mai repede şi în Camera Deputaţilor pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar şi nebancar.

Motivaţia excluderii mele, cum că sunt deviaţionist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse şi sunt expresia gândirii primitive a preşedintelui PNL şi a celor din jurul său.
Întotdeauna liberalii au fost campionii modernizării şi dezvoltării economice şi campionii democraţiei. Or, ce vedem astăzi? PNL a fost băgat în tranşee de către Ludovic Orban şi un grup restrâns şi ilegitim de „prieteni sfătuitori”, un PNL care în loc să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor.


Tot expresia unei gândiri primitive este şi decizia luată de „grupul preşedintelui” de a nu iniţia şi vota nicio propunere alături de PSD. Aşa se face că la legi importante care vin în sprijinul milioanelor de români, cum sunt Legea plafonării dobânzilor bancare şi ale IFN-urilor, Legea retractului litigios, Legea leasingului şi a titlului executoriu la creanţele comerciale PNL a votat, din păcate, împotriva milioanelor de români, în interesul Instituţiilor bancare şi IFN. La fel de aberant a fost votul împotriva Legii ”Parcul cu Platani” şi nesusţinerea noii Legi a Curţii de Conturi, precum şi a Codului Administrativ, legi aşteptate de toţi primarii şi funcţionarii publici din România.

Dincolo de atitudinea primitivă, aberantă a ”grupului preşedintelui” eu aşteptam o reacţie şi din partea celor din conducerea PNL, alţii decât cei din „grupul Preşedintelui”! Este vorba despre direcţia greşită în care merge PNL, din punctul meu de vedere politica neo-liberală a anilor ‵90, în care piaţa trebuia lăsată liberă cu reglementări minimale în domeniul financiar e deja depăşită. Astăzi, în toată lumea politica de centru dreapta, e o politică umanist-liberală care are în centrul preocupărilor prosperitatea cetăţeanului, apărarea drepturilor lui, înaintea intereselor instituţiilor financiare şi ale multinaţionalelor. Inclusiv OECD atrage atenţia că libertatea pieţelor a dus la crearea de monopoluri şi oligopoluri, iar spirala inechităţilor a crescut.

Cel mai rău lucru, însă, care s-a petrecut a fost pierderea brand-lui care consacrase PNL în istoria sa de peste 140 de ani în opinia publică: dintr-un partid apărător al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor, a ajuns apărătorul făţiş al abuzurilor, şi mai grav, epuizându-şi argumentele politice, preşedintele PNL apelează la plângeri penale şi atacuri fără precedent la CCR, acţiuni care pun PNL în cea mai ruşinoasă postură din istoria sa. Aşa am ajuns ca acestea să fie priorităţile noastre şi nu sănătatea şi educaţia, după cum anunţă eminenţa cenuşie a PNL, dl Cîţu.

Dragi liberali care gândiţi cu adevărat în spirit liberal,

Constat cu amărăciune că efortul meu de a-i convinge pe aventurierii libertarieni din jurul preşedintelui că drumul PNL este unul profund greşit e în zadar! Am aşteptat, după decizia legată de excluderea mea, o reacţie a partidului. Ea n-a venit. Mulţi dintre voi mă rugaţi însă în privat să nu plec, să lupt! Dar asta doar în privat. Am aşteptat sprijin pentru proiectele de lege care fac bine românilor şi nu intereselor care planează în jurul grupării Orban. Dar cel mai mult am aşteptat un răspuns la ceea ce e mai important: pentru cine luptă şi face politică acest partid? Pe cine apără? Milioane de români sau pe cei care îi abuzează pe români?

Din acest motiv, am decis să-mi concentrez energiile pentru a duce la bun sfârşit proiectele de lege pe care oamenii le aşteaptă.
Fără ipocrizie, vă îndemn să daţi răspunsuri la cele de mai sus! Drumul meu în PNL se opreşte aici. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevăraţii liberali din PNL ne vom întâlni de aceeaşi parte a baricadei, apărând împreună DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR", scrie Zamfir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne