Iniţiativă pentru pedepse în cazul utilizării simbolurilor sovietice

Deputaţii Valeriu Munteanu şi Victor Popa (PL) au înregistrat la Biroul permanent al Parlamentului Republicii Moldova o nouă iniţativă legislativă, care prevede pedepse de până la trei ani de puşcărie pentru persoanele care vor utiliza simbolurile sovietice în scopuri politice.

Astfel, deputaţii liberali propun completarea sau modificarea unor articole din Codul Contravenţional şi Codul Penal al Republicii Moldova şi introducerea unor sancţiuni drastice pentru persoanele care vor propaga simbolica totalitară. Acţiunea de propagare şi folosire în scopuri politice comisă de o persoană cu funcţie de răspundere, se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani.

”Comuniştii ne provoacă, prin declaraţii, că nu se vor dezice de aceste simboluri. Ei sfidează legea”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice, Victor Popa.

În prezent, legea prevede doar o amendă contravenţională. ”După două amenzi, Ministerul Justiţiei este în drept să pornească procedura de radiere din Registrul de evidenţă a partidelor politice sau sistarea partidului. Cu procedurile prevăzute de lege, adică cu avizul Curţii Constituţionale”, afirmă Victor Popa.

Subiectul va fi discutat miercuri în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.