Inflaţia şi criza energetică generează noi mişcări populiste în Europa [Le Razon]

Protest în Germania împotriva costurilor mari la energie, 22 octombrie 2022
Protest în Germania împotriva costurilor mari la energie, 22 octombrie 2022
Andrei Popescu
30.11.2022

Criza energetică şi inflaţia dau naştere, în estul Germaniei, unei noi mişcări de stânga care critică politica NATO şi alianţa ţării cu SUA. E vorba de o “alianţă de grupuri de stânga, ecologişti şi organizaţii sociale” care “preferă o victorie a Rusiei”, relatează Ziare.com, citând publicaţia spaniolă Le Razon.

De la începutul lunii septembrie, peste 4.400 de manifestaţii au avut loc în Germania, peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă în fiecare săptămână în toată ţara şi mereu cu referiri la pandemie, războiul din Ucraina, climă şi criza energetică.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj publicat de Welt am Sonntag, majoritatea acestor demonstraţii au avut loc în estul Germaniei.

Conform sursei citate, deşi nu se poate vorbi de mitinguri în masă, ca şi altele organizate în alte părţi ale Europei, ele transmit o îngrijorare serioasă sferelor politice locale.

“Vrem ca războinicii NATO să înceteze să creeze un conflict între Germania şi Rusia şi între Ucraina şi Rusia”, a declarat Sabine Kunze, pensionară, în timpul unui protest, având în mână o pancardă pe care scria “Pace cu Rusia”.

De asemenea, în afara Germaniei, au avut loc proteste şi în Republica Cehă. Spre exemplu, la începutul lunii septembrie, 70.000 de oameni s-au adunat la Praga pentru a se opune guvernului şi NATO.

Totodată, în Slovacia, potrivit unui sondaj publicat de think tank-ul Globsec, 19% din populaţia ţării ar prefera o victorie a Rusiei uneia ucrainene, iar unii analişti consideră că acest curent va creşte odată cu venirea frigului şi creşterea costurilor energetice. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor