Incertitudinile legate de acordul pentru cereale din Marea Neagră blochează transporturile din Ucraina

Un vas cargo este încărcat cu cereale, într-un port din Ucraina
Un vas cargo este încărcat cu cereale, într-un port din Ucraina (Youtube - captură ecran)

Zeci de nave nu reuşesc să ajungă în Ucraina, la câteva zile după ce a fost prelungit un acord privind cerealele din Marea Neagră, iar ritmul livrărilor este puţin probabil să se accelereze din cauza inspecţiilor lente şi a altor incertitudini, transmite Reuters, citând date şi trei surse.

Aproape 40 de nave de transport de mărfuri uscate în vrac staţionau în jurul Istanbulului, în zonele unde efectua inspecţii o echipă comună formată din reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Turciei, precum şi ai ONU, după cum arată informaţiile publicate de platforma pentru comerţ global Kpler.

Aproximativ trei sferturi dintre aceste nave au făcut anterior escale prin acest coridor, menţionează Kpler.

"Este probabil că mai există şi alte nave care aşteaptă în afara acestor zone sau care sunt în prezent în drum spre zonele de inspecţie. Pivdenni a reprezentat 35% din transporturile prin coridor şi, până când nu va reporni încărcările, comerţul se va lupta să revină la nivelurile anterioare", a declarat Alexis Ellender, analist principal al Kpler.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a acuzat Rusia că a exclus efectiv portul său Pivdenni din acordul privind cerealele. Rusia nu a răspuns la comentariile Kievului.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că 62 de nave aşteptau să fie inspectate.

"Mă aştept să văd că Rusia va continua să încetinească inspecţiile. În prezent, permite doar unui număr limitat de nave să se deplaseze în două dintre cele trei porturi aprobate", a declarat Arlan Suderman, economist şef pentru mărfuri la grupul de servicii financiare StoneX.

Inspecţiile sunt obligatorii pentru fiecare navă înainte ca aceasta să poată intra într-unul dintre cele trei porturi vizate de acord, care mai include Odesa şi Ciornomorsk.

Durata medie a unei călătorii a fost estimată la puţin peste 28 de zile, potrivit furnizorului de analize de date spaţiale Spire.

Numărul de comenzi de marfă - cereri globale de nave disponibile pentru transportul de cereale din Ucraina - a ajuns la 376 în luna mai, faţă de 370 de comenzi pentru luna aprilie, potrivit unei analize separate a platformei de date maritime şi de mărfuri Shipfix.

Datele Shipfix au arătat că mărimea transporturilor a scăzut de la aproximativ 15.000 de tone în aprilie la puţin peste 10.000 în mai, deoarece situaţia incertă i-a determinat pe comercianţi să fie prudenţi în rezervări.

Reamintim că acordul susţinut de Naţiunile Unite, care permite trecerea în siguranţă a cerealelor prin trei porturi ucrainene, a fost prelungit la 17 mai pentru două luni - o perioadă mai scurtă decât se aştepta.