Reîncepe Rabla pentru electrocasnice. Ce modificări s-au adus programului şi câţi bani sunt scoşi la bătaie?

Aparate electrocasnice în supermarket
Aparate electrocasnice în supermarket (Epoch Times România)

Un ordin recent al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor vine cu modificări ale programului Rabla pentru electrocasnice, cum ar fi introducerea unor noi clase pentru televizoare şi a unei prevederi privind caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor. Tanczos Barna a precizat, miercuri, că o nouă sesiune va avea loc în luna decembrie, bugetul alocat fiind de 34 de milioane de lei.

Tanczos a mai precizat, la Digi24.ro, că au fost modificate clasele energetice la unele articole, pentru că „erau prea restrictive” şi „nu se găseau produse în acele clase pe piaţă”. Ministrul a precizat şi că înscrierile „încep peste o săptămână”.

"În luna decembrie vom avea o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice din fondul care ne-a rămas la dispoziţie, de 34 de milioane de lei, va finanţa o nouă sesiune, practic în aceleaşi condiţii, de înscriere în program, de creare a contului pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetăţeni”, a afirmat la începutul lunii noiembrie ministrul interimar al Mediului.

Înscrierile ar putea începe în ultima săptămână din noiembrie urmând ca voucherele să fie valorificate în decembrie în magazine.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AAA;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AAA;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kwh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.