Începe dezintegrarea companiilor Gabrielei Firea. Anunţul făcut de Violeta Alexandru, şefa PNL Bucureşti

Violeta Alexandru, preşedinte PNL Bucureşti
Violeta Alexandru, preşedinte PNL Bucureşti (PNL)

Grupul de consilieri PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti a depus, cu susţinerea primarului general Nicuşor Dan, un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A, care urmează să fie dezbătut în şedinţa CGMB din 26 februarie a.c., se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.

”În opinia noastră, aceste companii au ajuns nişte locuri în care îşi găseau venituri suplimentare tot felul de persoane apropiate PSD, şefi care nu făceau nimic, care nu se duceau la serviciu, care nu aduceau activitate şi profit pentru aceste companii. Erau locuri în care clienţi ai PSD îşi găseau suplimentate veniturile”, a declarat într-o conferinţă de presă Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti.

Fostul ministru precizează că dintre cele 20 de companii municipale, doar patru vor rămâne, respectiv cele înfiinţate legal şi care vor fi eficientizate, pe baza legislaţiei privind guvernarea corporativă. Consiliul de administraţie şi managerii, în cursul acestui an, vor fi angajaţi prin concurs.

Cele patru companii ce vor fi păstrate sunt STB, Trustul de Clădiri Metropolitate, Energetica Servicii şi Termoenergetica. Acestea vor avea curând o nouă conducere, cu un mandat clar de a organiza procesul de selecţie competitivă a managerilor care vor eficientiza aceste companii.

Andrei Badiu, consilier CGMB, preşedintele comisiei de monitorizare a activităţii companiilor municipale, a declarat că se începe cu compania Municipală Turistica întrucât situaţia financiară a acesteia arată „dezastruos”.

„Ca să înţeleagă bucureştenii, această companie nu doar că a tocat tot ce a generat din activitatea economică, dar a ajuns la nivelul în care să avem pasivul la nivelul capitalului social. Efectiv, aproape două milioane de euro au fost aruncaţi pe fereastră. Mai mult, această companie nu a emis nicio factură, în tot cursul anului 2020. Contul contabil, care trebuia să îi evidenţieze activităţile, veniturile realizate din activitatea curentă, este zero. Nu a făcut decât să mănânce bani, iar singura sursă de venit pe anul 2020 a fost subvenţia de la buget, pentru salarii”, a subliniat Badiu.

Eficienţa Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A.: 3 ani de activitate fără a produce venituri

Potrivit documentului menţionat anterior, Compania Municipală Turistică Bucureşti S.A. a fost înfiinţată în anul 2017, cu un capital social iniţial de 120.000 de lei, crescut ulterior până la 8.682.000 de lei.

În anul 2017, primul an de activitate, societatea a avut o cifră de afaceri netă de 0 lei, un număr mediu de 9 salariaţi, cheltuieli cu personalul în cuantum de 114.720 lei, şi a înregistrat la finalul anului 2017 o pierdere netă de 252.382 lei. În fiecare an, societatea a acumulat pierderi de milioane de lei (2020: 2.157.296 lei), astfel şi-a cheltuit practic, în cei 3 ani de activitate, întregul capital social FĂRĂ a produce venituri. Sunt 8,5 milioane de lei din banii Bucureştenilor care au fost cheltuiţi majoritar, doar pe angajaţi!

În 2019, compania avea, în medie, cheltuieli de personal de 7.000 lei/lună/angajat pentru cei 38 de angajaţi care nu produceau venit.

Consilierii PNL susţin că, de la înfiinţare şi până în prezent, această companie a funcţionat doar din împrumuturi, iar veniturile din exploatare nu au reuşit să acopere cheltuielile societăţii, precum şi faptul că societatea a înregistrat în cei 3 ani şi jumătate doar pierderi financiare. Activitatea desfăşurată de Compania Municipală Turistică Bucureşti SA nu a respectat principiile de economicitate, eficacitate şi eficienţă în cheltuirea fondurilor publice, iar continuarea activităţii acestei companii este inoportună şi nu serveşte interesului public.

„În acest moment, companiile municipale, această creaţie a fostului Primar General Firea, pentru a-şi răsplăti clientela personală şi de partid, nu aduc nimic bun în viaţa bucureştenilor şi continuă să consume resurse vitale din bugetul Primăriei Capitalei. În situaţii similare, dar nu identice, sunt alte 20 de Companii Municipale, care, prin managementul deficitar şi activitatea inoportună, au produs pierderi de milioane de lei anual, pierderi directe şi indirecte. Consilierii Generali PNL vor parcurge toate etapele necesare pentru desfiinţarea acestor ‘tocătoare de bani publici’ pentru a direcţiona fondurile către investiţiile necesare bucureştenilor. Se poate!”, se mai arată în comunicat.