Incendiu devastator la clubul Bamboo din Capitală. Zeci de victime au ajuns la spital

Un incendiu puternic a izbucnit la clubul Bamboo din Bucureşti. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie.
Incendiu la Bamaboo
Incendiu la Bamaboo (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook)

UPDATE. În prezent se mai află internate în unităţile spitaliceşti din Bucureşti un număr de 5 persoane care au suferit afecţiuni în urma accidentului de la Clubul Bamboo, conform datelor transmise de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Sănătăţii.

"Niciunul dintre pacienţi nu au prezentat arsuri. O singură pacientă care se află internată la Spitalul Floreasca se află într-o situaţie care necesită supraveghere specială", a transmis Ministerul Sănătăţii.

* * *

UPDATE. În urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3:47 au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital nu mai puţin de 44 de persoane, între care şi cetăţeni străini, a anunţat Ministerul de Interne.

La ora 13:00, la unităţile spitaliceşti au mai rămas internate 5 persoane.

Victimele transportate la unităţile medicale au acuzat, în special, intoxicări cu fum, hipotermii şi contuzii.

"La 64 de săptămâni de la incendiul din Colectiv, istoria se repetă şi un nou club din Bucureşti este mistuit de flăcări. Din fericire, nu sunt răniţi grav, însă se putea întampla o nouă tragedie. Cum de mai e posibil aşa ceva după toate cele întâmplate?", se precizează pe pagina de Facebook a Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

* * *

UPDATE. În urma incendiului din Bamboo au ajuns la spitalele din Bucureşti un număr de 41 de persoane, potrivit ministrului Sănătăţii.

"În incendiul din clubul bucureştean nu şi-a pierdut viaţa, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporţii. Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înţelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toţi, societatea va fi mereu în pericol. Le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi mulţumesc salvatorilor!", a reacţionat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan, au existat mai multe controale în clubul Bamboo, ultimul având loc în luna noiembrie anul trecut.

"Pot să vă confirm că s-au făcut verificări, s-au făcut controale începând din 2009, de când avem informaţii că s-a eliberat un aviz de securitate la incendiu, controale care au fost intensificate şi după evenimentul Colectiv. În prezent sunt acele verificări. Au considerat că nu le pot face decât specialiştii, cei care aplică legea, motiv pentru care noi nu am ieşit în spaţiu public cu informaţii. Ultimul control a avut loc în luna noiembrie 2016. Răspunderea pentru funcţionare este exclusiv a beneficiarului, dar pe lege există un termen de obţinere a acestei autorizaţii, până la 30 iunie 2017", a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

* * *

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 3:30, la clubul Bamboo din Capitală, informează Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Potrivit autorităţilor, 38 de persoane au ajuns la spital în urma incendiului de la clubul Bamboo, dintre care 21 de victime transportate de SMURD şi SABIF, iar 17 cu mijloace proprii. O singură persoană se află în stare gravă.

Secretarul de stat Raed Arafat nu exclude posibilitate ca sub dărămături să mai fi rămas oameni.

Încă nu s-au stabilit oficial cauzele declanşării incendiului. Se discută însă despre faptul că, în club, s-a fumat pe ascuns toată noaptea.

Incendiu la Bamboo
Incendiu la Bamboo (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook)

La nivelul Ministerului de Interne s-a activat o linie telefonică - 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în Clubul Bamboo pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

Incendiu la Bamboo
Incendiu la Bamboo (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook)

În acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru distrugere.

Incendiu la Bamboo
Incendiu la Bamboo (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook)

Clubul Bamboo nu avea toate actele în regulă pentru autorizaţie de funcţionare, a declarat, la Digi24, viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu. "Nu ştiu ce autorizaţie avea, ştiu ce autorizaţii nu avea. Nu avea autorizaţie de funcţionare şi nu avea autorizaţia de construire recepţionată, ăsta era şi unul dintre motivele pentru care nu o avea pe cea de funcţionare".

Clubul Bamboo a fost amendat anul trecut pe acest motiv şi urma să fie amendat din nou, următoarea etapă fiind suspendarea activităţii.

"Avea un plan de acţiune la incendiu avizat la ISU. Aveau documentaţia depusă la noi pentru autorizaţie de funcţionare, dar incompletă. Se prevalează de astfel de lucruri. Depun dosarul şi mai trag de timp. În luna ianuarie ar fi fost amendaţi. Nu s-a ajuns la ei cu cei de la control", a adăugat viceprimarul sectorului 2.

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, susţine că, din punctul său de vedere, în cazul în care un club nu are autorizaţie de funcţionare, aşa cum prevede legea, acesta trebuie închis.

"Incendiu la un club din Capitală! Nu sunt victime, Slavă Domnului! Am alertat toate autorităţile responsabile. Din punctul meu de vedere, în cazul în care un club nu are autorizaţie de funcţionare de la Sectorul pe raza căruia se află, aşa cum prevede legea, trebuie închis. Numai aşa va înţelege toată lumea că legile trebuie respectate de toţi şi că nu se joacă nimeni cu vieţile oamenilor", a scris Firea pe pagina sa de Facebook.