Încă un proces deschis împotriva lui James Cameron în legătură cu superproducţia 'Avatar'

(Kevin Winter / Getty Images)

Un artist plastic britanic a deschis un proces împotriva regizorului James Cameron, la New York, prin care solicită despăgubiri în valoare de 50 de milioane de dolari pentru plagierea unor concepte artistice personale în superproducţia 'Avatar', conform starpulse.com.

Roger Dean a deschis un proces în care reclamă faptul că James Cameron i-a copiat o parte din idei în blockbuster-ul 3D 'Avatar', film care deţine recordul absolut al încasărilor.

Dean, care a creat coperţi de albume pentru o serie de trupe, printre care Yes şi Asia, l-a acuzat pe Cameron că 'a copiat cu bună ştiinţă' o serie de concepte grafice ce-i aparţin, după ce i-a 'studiat arta în pregătirea filmului'.

'Similarităţile observate sunt substanţiale şi directe, astfel încât orice influenţă accidentală este exclusă', conform plângerii formulate de artistul britanic.

Acesta este cel de-al treilea proces în care este implicat James Cameron în legătură cu filmul 'Avatar', care a avut premiera în 2009. În decembrie 2011 el a fost dat în judecată de un scenarist SF care îi cerea despăgubiri de 2,5 miliarde de dolari pentru plagiat. În luna februarie o instanţă americană a respins acuzaţiile de plagiat formulate de artistul plastic Gerald Morawski, care susţinea că pânzele sale au inspirat filmul ce a realizat încasări de aproape 2,8 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură