Înalta Curte i-a respins recursul. Fosta şefă DIICOT Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare

Alina Bica
Alina Bica (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Recursul în casaţie formulat de fosta şefă DIICOT Alina Bica a fost respins, miercuri, de judecători de la Înalta Curte, ca fiind nefondat, decizia fiind definitivă.

Aflată actualmente în Italia, Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, iar recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac.

Potrivit minutei şedinţei de judecată, completul de 5 judecători "respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de recurenta inculpată Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 284 din data de 27 noiembrie 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători. [...] şi obligă recurenta inculpată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”.

„Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 160 lei rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 ianuarie 2021”, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că Alina Bica a fost condamnată definitiv în noiembrie 2019 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme. Ulterior, Bica a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire de către Poliţia Română.

Vara trecută, Bica a fost reţinută în Italia, împreună cu omul de afaceri Ioan Bene, cei doi urmând să fie aduşi ulterior în România, a anunţat, la acea vreme, Liviu Vasilescu, şeful Poliţiei Române. În ceea ce îl priveşte pe Ioan Bene, om de afaceri ce a fost condamnat în 2018 de Curtea de Apel Cluj la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, acesta îşi execută pedeapsa în Italia, conform legilor din această ţară, în libertate supravegheată.

Cristian di Giusto, avocatul Alinei Bica, a declarat pentru revista Q Magazine, că, potrivit unei decizii luate de Curtea de Apel din Bari, fosta şefă a DIICOT, condamnată în România la 4 ani de detenţie cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, îşi poate executa pedeapsa în Italia.

“Procuratura Generală a fost de acord cu această soluţie, nu s-a opus, practic a cerut împreună cu noi, apărarea, să fie aplicată această soluţie. Astfel, Curtea a admis ceea ce am cerut şi noi şi Procuratura Generală şi aşa s-a finalizat procesul privind această extrădare. Nu a fost admisă extrădarea, dar existând deja o sentinţă dată, a dat posibilitatea, invocată de Alina Bica, de a o executa în Italia. Dacă, într-un viitor, sentinţa nu va mai fi validă, se va vedea atunci. Pentru acum, aceasta este situaţia”, a precizat avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne