În Ucraina au loc proteste faţă de legea privind limba rusă

Activiştii din opoziţie se ciocnesc cu trupele speciale ale poliţiei a Kiev, 4 iulie 2012 (Sergei Supinsky / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
05.07.2012

Protestatarii s-au ciocnit cu poliţia în capitala Ucrainei, Kiev, după ce a fost adoptată o nouă lege, care acordă limbii ruse statutul de limbă oficială, în fostul stat sovietic.

După votul de marţi, preşedintele parlamentului Volodymyr Lytvyn a demisionat, politicienii de opoziţie susţinând că ţara se află în criză.

"În Ucraina a început o criză politică deplină", a fost citat afirmând liderul opoziţiei, Arseniy Yatsenyuk, de Radio Europa Liberă.

"Aşa-numita stabilitate a [preşedintelui Viktor] Ianukovici s-a prăbuşit definitiv. Nu mai există niciun mit de stabilitate. Există un preşedinte slab, un parlament deficitar, instituţiile de stat absente, o constituţie distrusă şi un colaps complet de onestitate, moralitate şi responsabilitatea politică, a unei aşa-numite elite politice a Ucrainei", a adăugat el.

Miercuri, mulţimi de protestatari s-au ciocnit cu poliţia, care a tras cu gaze lacrimogene în ei, în faţa unei clădiri de unde Ianukovici avea programat să vorbească. Ianukovici a decis să îşi amâne discursul din cauza protestelor, la care au luat parte aproximativ 1.000 de persoane.

Ministerul de Interne a declarat pentru BBC că circa 10 poliţişti comunitari au fost duşi la spital din cauza leziunilor, menţionând că protestatarii i-au atacat cu spray-uri cu aerosoli şi sticle.

Proiectul de lege acordă limbii ruse, care este utilizată în principal în estul şi sudul Ucrainei, statutul de "limba regională", a raportat BBC.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor