În premieră "Noaptea Europeană a Muzeelor" va avea loc sub patronajul Ministerului Culturii

Monica Babuc, Ministru al culturii
Monica Babuc, Ministru al culturii (gov.md)
Epoch Times România
16.05.2014

Pentru prima dată, manifestarea "Noaptea Europeană a Muzeelor" din Republica Moldova va avea loc sub patronajul Ministerului Culturii. Un anunţ în acest sens a fost făcut astăzi de către ministrul Monica Babuc, în cadrul unei conferinţe de presă. "Noaptea Europeană a Muzeelor" va avea loc în noaptea de 17 spre 18 mai.

Potrivit Monicăi Babuc, ediţia din anul curent a "Nopţii Europene a Muzeelor" se va extinde la nivel de ţară. Vor fi implicate nu doar muzee, dar şi teatre, biblioteci, instituţii muzicale.

"În premieră, participant la "Noaptea Europeană a Muzeelor" este o instituţie teatrală - Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici". Prin inaugurarea în incinta teatrului a unei expoziţii, acesta devine spaţiu muzeal. La rîndul lor, simezele se transformă într-un spaţiu scenic. Astfel, devenim martorii unei adevărate interferenţe între diverse domenii ale culturii, beneficiar fiind publicul", a menţionat ministrul Culturii.

În noaptea de 17 spre 18 mai, intrarea la muzeele din ţară va fi liberă, iar strada 31 august 1989 din capitală, unde se află Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Naţional de Istorie, va fi pietonală.

În cadrul "Nopţii Europene a Muzeelor", la Muzeul Naţional de Istorie va fi inaugurată o expoziţie de automobile retro şi vor avea loc ateliere interactive pentru copii. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată o expoziţie de costume naţionale ale popoarelor lumii. Muzeul Naţional de Artă va găzdui în premieră o expoziţie de sculptură în sticlă.

Muzeele din Republica Moldova participă pentru al nouălea an consecutiv la manifestarea "Noaptea Europeană a Muzeelor". La ediţia de anul trecut, muzeele naţionale au înregistrat peste 25 mii de vizitatori. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate şase muzee naţionale şi peste 100 - teritoriale. Cele mai multe muzee activează în raionul Glodeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor