În China, vaccinurile de proastă calitate îmbolnăvesc anual mii de copii

(STR/AFP/Getty Images)

Din cauza existenţei în China a unui sistem ineficient de fabricaţie şi control al calităţii, precum şi unui nivel înalt al corupţiei în rândurile oficialilor chinezi, în fiecare an, peste o mie de copii chinezi devin invalizi în urma vaccinării cu preparate necalitative.

Despre aceasta a relatat recent jurnaliştii ziarului chinez "Nanfang dushibao", care, timp de trei ani efectuat investigaţii în domeniul respectiv.

Raportul a specificat că, actualmente, China produce vaccinuri monovalente şi anatoxine care creează imunitate faţă de un singur agent cauzal al bolii, în timp ce majoritatea altor ţări au trecut deja la producţia de vaccinuri asociate, care permit imunizarea împotriva mai multor virusuri.

Autorii articolului specifică faptul că tehnologiile de producere a vaccinurilor din China rămân substanţial în urmă comparativ cu cele folosite la nivel internaţional.

Articolul face referire la opinia şefului unuia dintre departamentele Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din provincia Shanxi, Taoan Chen, care susţine că: "La producerea de vaccinuri, continuăm să folosim tehnologii care în ţările occidentale nu se mai folosesc de mulţi ani deja. Tehnologiile noastre rămân a fi cele utilizate cu 50 de ani în urmă".

Principalul motiv pentru situaţia creată constă în faptul că autorităţile comuniste sunt preocupate doar de propriile beneficii. În China, întreaga piaţă a vaccinurilor este controlată de Corporaţia naţională a biotehnologiilor, care, la rândul său, este monitorizată de şase instituţii de stat de cercetări în domeniul produselor biologice şi de compania produselor biologice din Beijing, "Tiantan".

Prin intermediul acestor instituţii guvernanţii chinezi partajează profiturile între ei, produc în masă vaccinuri tipizate, iar despre finanţarea unor noi cercetări în domeniu nici nu se mai vorbeşte, se menţionează în articol.

"Principalul vinovat de faptul că poporul chinez are de suferit de pe urma vaccinurilor de proastă calitate - este Zhongnanhai (sediul principal al Partidului comunist chinez, ed.). Oficialilor noştri le pasă doar de proiectele demonstrative, de tipul navei spaţiale "Zhenchzhou 10", iar producerea unor lucruri importante pentru viitorul întregii naţiunii, cum ar fi vaccinurile, rămân a fi cea de acum 50 de ani", comentează un blogger chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe