În Belarus, şoferilor surprinşi în stare de ebrietate le vor fi confiscate autoturismele

.
. (photos.com)

Parlamentarii belaruşi au votat joi un proiect de lege care prevede măsuri mai severe împotriva conducătorilor auto, care se urcă la volan după ce au consumat alcool, după cum a relatat publicaţia electronică specializată în ştiri auto Usedcars.ru.

Documentul prevede, în special, confiscarea maşinii în cazul în care un şofer este surprins în stare de ebrietate la volan, inclusiv atunci când conducătorul auto nu este posesorul de facto al autoturismului, dacă şoferul respectiv a mai fost supus unor sancţiuni administrative în decurs de un an pentru o infracţiune similară.

În plus, noua lege prevede majorarea substanţială a amenzilor pentru conducere în stare de ebrietate, precum şi pedepse cu închisoarea pentru comiterea unui accident rutier de către un şofer băut, soldat cu două sau mai multe victime.

În prezent, pedeapsa minimă pentru acest gen de infracţiune este de trei ani de închisoare, iar noua lege creşte termenul de privare de libertate între 4 şi 10 ani.

Procurorul general al ţării, Aleksandr Koniuk, a afirmat că, la această oră, în Belarus 'se duce un război nedeclarat pe şosele', indicând că fiecare al cincilea accident rutier este comis de şoferi în stare de ebrietate.

Conform datelor statistice, din vina conducătorilor aflaţi în stare de ebrietate au decedat 437 de persoane în 2011-2012.

'O prognoză în privinţa reducerii numărului de victime ale accidentelor rutiere este aproape imposibil de făcut. Anual, pe şosele sunt surprinşi între 50.000-55.000 de şoferi care conduc după ce au consumat alcool', a mai spus procurorul general din Belarus.