Importantă descoperire arheologică pe autostrada Orăştie-Sibiu

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
16.09.2012

O descoperire arheologică de mare importanţă a ieşit la iveală în urma recentelor săpături la Autostrada Sibiu-Orăştie, a cărei traiectorie traversează judeţul Alba în zonele Şibot-Lancrăm.

Astfel, a fost descoperită o aşezare romană din secolul al II-lea, care se întinde pe mai multe sute de metri pătraţi.

La o privire de ansamblu, se observă un sistem de ziduri din piatră, care delimitează sub formă rectangulară mai multe încăperi şi trepte, relevă alba24.ro.

Totodată, din primele informaţii oferite de arheologii Muzeului Naţional de Istorie a României rezultă că aşezarea romană era locuită de o populaţie cu un nivel de trai foarte ridicat, care erau, cel mai probabil, meşteşugari.

Potrivit arheologilor, forma zidurilor, caracteristică secolului al II-lea, reprezintă clădiri deosebite cu caracter public, care aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul în încăperi se făcea pe trepte.

De asemenea, localitatea avea edificii somptuoase şi un sistem de fortificaţii, fiind considerată cea mai veche din Transilvania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor