Imită administraţia Biden metodele Partidului Comunist Chinez?

Preşedintele chinez Xi Jinping, virepremierul Liu He, împreună cu mari prieteni ai Chinei - Henry Kissinger şi fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson - Beijing, 22 noiembrie 2019
Preşedintele chinez Xi Jinping, virepremierul Liu He, împreună cu mari prieteni ai Chinei - Henry Kissinger şi fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson - Beijing, 22 noiembrie 2019 (Jason Lee / Pool / Getty Images)

În războiul său hibrid împotriva Statelor Unite, Partidul Comunist Chinez (PCC) a urmărit o serie de obiective interconectate care vizează dominaţia economică mondială în toate domeniile: comercial, politic, juridic, tehnologic etc. Căci dominaţia economică este cea care stă la baza dominaţiei geopolitice şi militare, precum şi a penultimului său obiectiv: poziţia de lider mondial în toate activităţile umane.

În una dintre numeroasele campanii de succes ale acestui război hibrid pe mai multe fronturi în curs de desfăşurare împotriva principalului său adversar, PCC a corupt unii membri ai clasei politice americane. Corupţia a început imediat după ce Richard Nixon şi Henry Kissinger au "deschis China" în 1972 (Kissinger continuă să vorbească despre liniştirea Chinei aproape 50 de ani mai târziu).

Corupţia galopantă este împletită cu linguşirea chinezilor cumpărată şi plătită, cu admiraţia directă faţă de regimul comunist de la Beijing şi cu oglindirea unora dintre politicile sale autoritare de către administraţia Biden.

Iată câteva politici urmărite de democraţi care, în esenţă, pun în aplicare "autoritarismul în stil chinezesc cu caracteristici americane".

Marele Firewall versus Big Tech

Marele Firewall (cunoscut şi sub numele de "Scutul de Aur") este sistemul de cenzură şi supraveghere a internetului de către regimul de la Beijing. Scopul său este de a menţine controlul ideologic asupra cetăţenilor chinezi prin restricţionarea accesului acestora la "influenţele străine corupătoare". În plus, sistemul facilitează monitorizarea comunicaţiilor individuale pentru a zdrobi disidenţa politică.

Partidul Democrat a exploatat din ce în ce mai mult - prin convingere, corupţie şi coerciţie - Big Tech pentru a transmite naraţiunile democrate şi a suprima mesajele duşmanilor politici ai democraţilor. Twitter, Facebook, Google, YouTube etc. sunt mai mult decât prietenoase cu democraţii; ele sunt elemente importante ale campaniei continue a Partidului Democrat de suprimare a disidenţei şi de demonizare a adversarilor politici.

Sisteme de credit social

Scopul aparent al sistemului de credit social în evoluţie din China este de a permite raportarea "încrederii" persoanelor, corporaţiilor şi entităţilor guvernamentale din întreaga ţară, încrederea fiind, desigur, definită în mod arbitrar de PCC.

Consiliul de Stat al Chinei a anunţat în 2014 că un sistem de credit social "este o metodă importantă pentru a perfecţiona sistemul economiei socialiste de piaţă, accelerând şi inovând guvernarea socială, şi are o semnificaţie importantă pentru consolidarea conştiinţei sincere a membrilor societăţii".

Nu spune însă despre pedeapsa asupra celor pe care statul îi consideră că au dat dovadă de "conştiinţă nesinceră". Printre exemplele de infracţiuni pedepsite de autorităţile chineze se numără "condusul defectuos, fumatul în zone în care nu se fumează, cumpărarea a prea multe jocuri video şi postarea de ştiri false online, în special despre atacuri teroriste sau securitatea aeroporturilor", potrivit Insider.

De asemenea, nu s-a spus că sistemul de credit social poate fi extins în mai multe sensuri, inclusiv monitorizarea şi suprimarea discursului politic "interzis" sau implementarea controalelor de călătorie prin paşapoarte cu vaccinuri.

Nu este niciun secret că democraţii sunt încântaţi de sistemul de credit social al PCC, deoarece îl văd ca pe un puternic mecanism de control politic, care ar putea fi folosit în America pentru a monitoriza şi controla comportamentul pe baza priorităţilor şi obiectivelor democraţilor.

După cum se relatează aici, democraţii din Congres iau în considerare o revizuire a sistemului de raportare a creditelor din SUA prin punerea în aplicare a Comprehensive CREDIT Act şi a Protecting Your Credit Score Act of 2021, ceea ce ar duce la "un nou sistem-similar celui din China".

Iar PCC ar fi, fără îndoială, mai mult decât dispus să le vândă democraţilor componentele tehnologiei informaţiei sistemului de credit social care stau la baza sistemului chinezesc.

Măşti, distanţare socială şi lockdown-uri

Aceste măsuri de răspuns la COVID-19, care anterior erau străine pentru majoritatea americanilor, îşi au originea în China şi sunt componente ale politicii draconice şi neştiinţifice "zero-COVID" a Chinei. Guvernatorii democraţi (şi alţii) au fost fericiţi să le impună americanilor, ignorând în acelaşi timp lipsa oricărei dovezi că măştile sunt eficiente (150 de studii comparative raportate aici) şi, de asemenea, daunele economice şi personale provocate de blocaje.

Cu toate acestea, libertăţile constituţionale sunt blestemul autoritarilor - cel puţin în Statele Unite. A fost nevoie de aproape doi ani pentru ca instanţa supremă a statului New York să stabilească faptul că mandatul privind măştile la nivel de stat este neconstituţional. Între timp, preşedintele Joe Biden tocmai a prelungit urgenţa COVID.

Certificate de vaccinare

O caracteristică cheie a politicii "zero-COVID" a Beijingului este utilizarea "certificatelor de vaccinare", care sunt folosite în sistemul de credit social pentru a controla accesul şi călătoriile tuturor cetăţenilor chinezi.

Sondajul Rasmussen din ianuarie a arătat că "o majoritate a democraţilor îmbrăţişează politicile restrictive, inclusiv măsurile punitive împotriva celor care nu au făcut vaccinul COVID-19". Acest lucru s-a manifestat prin faptul că democraţii din Congres şi administraţia Biden continuă să "discute" despre utilizarea paşapoartelor de vaccinare şi despre punerea în aplicare a standardelor de vaccinare.

Naraţiuni şi control mediatic

Mass-media de stat chineză preia papagaliceşte naraţiunile predominante ale PCC, pronunţate de liderul chinez Xi Jinping. Mesajele sunt uniforme şi necruţătoare, în special repetarea eufemismelor comuniste chinezeşti, cum ar fi democraţia cu caracteristici chinezeşti, comunismul de piaţă, managementul închis (cu referire la blocajele COVID, credeţi sau nu), indivizibilitatea securităţii (ce naiba înseamnă asta?) şi moderarea conţinutului (cenzura).

Cu toate acestea, deşi urmăresc cu atenţie operaţiunile mediatice ale Chinei, complexul mediatic democrat nu se află în spatele comuniştilor chinezi în ceea ce priveşte controlul naraţiunilor mediatice din Statele Unite. Iată câteva exemple: calificarea ca "nefondate" a afirmaţiilor privind frauda electorală din 2020, în ciuda numeroaselor rapoarte care expun informaţii noi, caracterizarea protestatarilor neînarmaţi din 6 ianuarie drept "insurgenţi", impunerea teoriei marxiste critice rasiale şi a politicilor de incluziune a diversităţii şi egalităţii de şanse asupra americanilor şi susţinerea stilului de viaţă LGBTQI. Slugile de la China Daily şi Xinhua trebuie să zâmbească.

Concluzii

Paralelele de mai sus nu au avut loc din întâmplare. PCC a primit ceea ce a plătit, inclusiv prin acţiunile "frontului unit", care este una dintre "cele trei arme magice" ale lui Mao Zedong (celelalte două fiind construirea partidului şi lupta armată).

Iniţial, Departamentul de Lucru al Frontului Unit (UFWD) s-a concentrat pe plan intern pe stabilirea şi consolidarea controlului PCC asupra tuturor cetăţenilor chinezi. Responsabilitatea sa iniţială a fost, după cum s-a menţionat, "de a mobiliza grupurile sociale şi indivizii pentru a sprijini Partidul Comunist Chinez şi obiectivele sale [de] la Comitetul permanent al Politburo al partidului până la comitetele sale de bază, munca frontului unit implicând mii de membri, organizaţii sociale şi fronturi". Acesta a fost sistemul de facto de aplicare a creditului social al PCC înainte de apariţia internetului.

Misiunea UFWD a fost extinsă de Xi Jinping în 2015, aşa cum este descrisă aici, pentru a include obiective externe, cum ar fi "cooptarea elitelor, gestionarea informaţiilor, convingerea şi accesul la informaţii şi resurse strategice", cu scopul expres de a "influenţa procesul decizional al guvernelor şi societăţilor străine în favoarea Chinei".

Ce ar putea fi mai favorabil pentru PCC decât ca principalul său adversar, Statele Unite, să adopte politici identice cu cele puse în aplicare de însuşi regimul de la Beijing? Ce modalitate mai bună de a-i condiţiona psihologic pe americani de metodele autoritare ale PCC decât să o facă prin propriul lor guvern? Misiune îndeplinită a PCC - şi continuă - în războiul său hibrid permanent împotriva Statelor Unite.