Imaginea oficiala si cea adevarata a Chinei si care este pretul propagandei

Videoclipul de propagandă a "imaginii Chinei" va fi prezentat pe Times Square din New York de 8400 de ori
Videoclipul de propagandă a "imaginii Chinei" va fi prezentat pe Times Square din New York de 8400 de ori (Corrigan Joe / Getty Images)

Incepind cu 17 ianuarie, la New York, a demarat prezentarea unui videoclip de propaganda a imaginii Chinei, care a fost pregatit de catre centrul de presa al Biroului Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze. Multi chinezi o considera drept o imagine falsa, iar reporterii chinezi au pregatit un material alternativ - o "versiune adevarata" a imaginii tarii.

Partidul Comunist din China a investit mijloace semnificative in pregatirea vizitei lui Hu Jintao in Statele Unite, care s-a incheiat pe 21 ianuarie. In perioada 17 - 24 ianuarie, pe un ecran mare, in Times Square (New York), de la orele 6 dimineata pina la 2 noaptea, cu o periodicitate de 15 ori pe ora, se derula videoclipul promotional care prezinta asa-numita imagine a Chinei. In total acesta a fost derulat de 8400 de ori.

In plus, canalul CNN, incepind cu 17 ianuarie, a inceput periodic sa prezinte acest videoclip.

Toate mass-media importante din China au raportat ca clipul a „obtinut o evaluare buna” la New York.

Spalare de creier

O astfel de propaganda larga este foarte asemanatoare cu spalarea activa de creier, cu care se ocupa regimul RPC in interiorul tarii.

”Guvernul Partidului Comunist al Chinei, care s-a obisnuit sa infiltreze in mod activ in constiinta chinezilor conceptele de care are nevoie, aplica aceeasi tactica la New York. Aceasta este o miscare destul de indrazneata din partea lor. Chinezii deja s-au obisnuit cu o astfel de propaganda, insa este foarte putin probabil ca locuitorii altor tari o vor percepe in mod pozitiv”- a scris in blogul sau Ebsteyn Gedi, corespondent al revistei Forbes, care a lucrat anterior in Beijing.

Emigrantii chinezi fac publicitate Chinei

O atentie deosebita a locuitorilor Chinei a fost atrasa asupra faptului ca multi actori renumiti din China, sportivi, reprezentanti ai artei, etc. implicati in acest videoclip, au cetatenie americana, Hong Kong sau a altor tari, sau poseda un permis de sedere in Statele Unite. Cu alte cuvinte cei care au fost selectati sa reprezinte imaginea „tarii comuniste fericite”, sunt de fapt cei ce prefera sa traiasca in alte state. In plus, ei nu sunt reprezentativi pentru viata oamenilor simpli din China.

”Am descoperit ca in videoclipul chinez de propaganda, cel putin trei membri nu sunt chinezi, ci americani. Pe langa acest fapt, cel putin opt persoane isi au resedinta in Statele Unite. Ar fi mai usor de inteles daca acesta ar fi fost un film cu promovarea Statelor Unite”- a declarat redactorul-sef al „Capitalei mondiale iLook”, precum si directorul executiv al companiei China Interactive Media Group, Hung Huang.

Imaginea adevarata a Chinei

Citiva jurnalisti chinezi, printre care un ziarist de la „Economia chineza”, Van Ketsin, au pregatit si publicat pe internet un sir de materiale care descriu imaginea adevarata a Chinei, care difera radical de omologul sau oficial.

Materialele contin informatii despre protestele in masa ale lucratorilor, care cer achitarea salariilor si majorarea acestora; privind sutele de tarani, care in genunchi solicita guvernului sa nu polueze mediul inconjurator cu deseuri industriale; privind bataile brutale aplicate de catre autoritatile de control micilor comercianti; despre viata grea a taranilor, etc.

Aceste materiale au obtinut o sustinere larga din partea utilizatorilor Internetului din China, care sustin ca aceasta este adevarata imagine a Chinei si ca aceste informatii reflecta situatia reala din tara.

Cat de mult costa imaginea tarii?

Pentru a castiga dreptul de a vota la nivel global si a-si imbunatati imaginea in comunitatea internationala, guvernul comunist din China a alocat anul trecut 45 miliarde de yuani (6.4 miliarde dolari SUA) pentru realizarea propagandei sale in strainatate.

In acest an, doar pentru crearea videocplipului si promovarea „imaginii Chinei” in Statele Unite, inainte de vizita lui Hu Jintao, potrivit bloggerilor chinezi, au fost cheltuite peste 860 milioane de yuani (122 milioane dolari SUA).

Toate aceste sume reprezinta de fapt banii contribuabililor. Involuntar apare o intrebare: pentru ce trebuie risipite aceste sume enorme si se depun atitea eforturi pentru crearea imaginii tarii cu ajutorul propagandei, daca aceasta imagine este una falsa?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe