Îl caută poliţia franceză pe propriul Anders Breivik?

Poliţia franceză suspectează unul sau mai mulţi indivizi de ideologie nazistă.
Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia. (Facebook via Getty Images)
Epoch Times România
20.03.2012

Poliţia franceză suspectează unul sau mai mulţi indivizi de ideologie nazistă. Agenţii se tem că dacă nu-i vor aresta la timp ar putea recurge la luarea de ostatici. Îl caută oare poliţia franceză pe propriul Anders Breivik, cel care a ucis 77 de persoane vara trecută în Norvegia? Este una din numeroasele întrebări care îi asediază pe anchetatorii francezi după recenta serie de asasinate multiple. Nu mai există îndoieli că este vorba de acelaşi individ suspectat de triplul asasinat comis la Toulouse în ultimele zece zile, totuşi mobilul crimelor continuă să rămână un mister deşi toate indiciile relevă acte cu caracter xenofob şi rasist, notează marţi ziarul La Razon.

Indiciile arată că individul care este urmărit prin cele mai sofisticate mijloace pentru asasinarea a trei militari de origine maghrebiană şi confesiune musulmană este acelaşi care a secerat vieţile a patru persoane într-un brutal atac antisemit. Dar faptul de a avea în faţă victime de diferite confesiuni religioase, caracter profesional şi vârste diferite, adulţi şi copii, sau chiar instituţii diferite, şcoală şi armată, a stârnit o mare confuzia în linia anchetei. Totuşi potrivit responsabililor anchetei, trebuie să se acţioneze cât mai urgent posibil pentru a-l localiza pe criminal, descris ca o persoană 'rece', 'calculată' şi 'determinată' şi ghidat de o 'logică suicidă', deoarece există temerea că ar putea recurge la luarea de ostatici. De la unităţi antitero şi brigăzi de agenţi specializaţi în informatică, toate mijloacele au fost mobilizate.

Printre principale piste avute în vedere se numără şi posibilitatea că ar fi o persoană legată de mişcarea neonazistă. Unele publicaţii, precum revista Le Point, semnalează în ediţia sa online că militarii asasinaţi săptămâna trecută la Toulouse şi Montauban făceau parte din acelaşi regiment de paraşutişti din care au fost expulzaţi, în 2008, trei camarazi ai lor care s-au făcut vinovaţi de acte de xenofobie şi de militanţă în mişcări extremiste. Încă de la început agenţii au căutat un individ puternic care prin abilitatea lui a dovedit 'o perfectă cunoaştere' a armelor şi un mare sânge rece, ce se poate încadra în profilul unui militar sau al unui fost militar. Potrivit unor martori oculari, ar putea avea un tatuaj pe faţă.

Totuşi, unii specialişti cred că nu este vorba de 'un criminal în serie' ci de 'un criminal în masă', cu personalitate paranoică, care, asemeni lui Breivik, crede că are o misiune de îndeplinit. 'Mesajul său ar putea fi simplu să arăte că se opune mestisajului şi diversităţii', a declarat pentru ziarul Le Figaro, Roland Coutenceau, psihanalist şi expert criminal. Ar putea fi şi un mod de a atrage atenţia în plină campanie electorală. Deşi nu se exclude nicio ipoteză, pista terorismului internaţional capătă tot mai puţin contur, precum şi teoria agresorului dezaxat mintal şi lipsit de orice ideologie.

Peste 200 de agenţi ai corpului de elită al Poliţiei judiciare încearcă să dea de urma inamicului public al Franţei. Au fost studiate toate ipotezele, al teroristului care acţionează pe cont propriu, un lup singuratic cu sânge rece şi determinare, obişnuit să mânuiască armele şi care respectă acelaşi modu operandi, metodic şi precaut. Nu se exclude şi profilul unui fost militar cu tendinţe neonaziste dispus să moară cu arma în mână. Ipoteză care a dus la anchetarea a trei soldaţi din regimentul de la Montauban care s-au fotografiat făcând salutul nazist, în spatele unui steag cu zvastică.

Care este însă mobilul acestor asasinate? Regimentul la care aparţineau militarii ucişi participă la misiuni în Afganistan, însă doar una din victime a fost desfăşurată acolo. Atacul de la şcoala evreiască confirmă profilul rasist, al criminalului care îşi selectează ţintele în funcţie de origine sau credinţă. Coincidenţa cu comemorarea a 50 de ani de la acordurile de la Evian, care au pus capăt războiului din Algeria, oferă o altă pistă de cercetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor