Igor Dodon a propus Parlamentului candidatura noului premier

Ion Chicu
Ion Chicu (gov.md)

Preşedintele Igor Dodon a decis miercuri seară să înainteze Parlamentului candidatura lui Ion Chicu, pentru a fi desemnat în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

„PSRM şi ACUM sunt în imposibilitatea de a propune un prim-ministru comun, PD nu doreşte să facă alianţă cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Şor vrea anticipate”, a declarat acesta în cadrul unui briefing de presă.

În opinia şefului statului, candidatura înaintată pentru funcţia de prim-ministru ar fi una acceptabilă pentru toţi deputaţii din Parlament, „este un profesionist de carieră şi un om cu o experienţă bogată în politici economice şi sociale”.

Ion Chicu a fost ministru al Finanţelor în guvernul Filip, în prezent fiind consilier al şefului statului. Anterior acestor funcţii a mai lucrat în instituţii publice fiind şef de direcţie în cadrul Ministerului Economiei inclusiv în perioada în care acest minister era condus Igor Dodon, iar la cârma guvernului de atunci era actuala lideră a socialiştilor, Zinaida Grecianîi.

Potrivit legislaţiei în vigoare, Ion Chicu are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi prezenta echipa şi programul. În cazul în care acesta nu va acumula majoritatea voturilor, se poate ajunge la alegeri anticipate.