Iga Swiatek a învins-o pe Jasmine Paolini şi a câştigat al patrulea titlu la Roland Garros

Iga Swiatek (screenshot via Instagram WTA)
Mioara Stoica
09.06.2024

Poloneza Iga Swiatek, numărul unu mondial, a învins-o sâmbătă, 8 iunie, în finala feminină pe italianca Jasmine Paolini (locul 10) cu 6-2, 6-1 şi a câştigat al patrulea său titlu la Roland Garros, al doilea Grand Slam al sezonului. I-a luat doar o oră şi opt minute de joc pentru a sărbători al treilea titlu consecutiv, de data aceasta în faţa revelaţiei turneului, devenind prima femeie din ultimii 10 ani care câştigă trei titluri consecutive la oricare dintre cele patru turnee de Grand Slam ale sportului, informează WTA Tour.

La finalul meciului de sâmbătă, după salutul formal cu rivala sa şi cu arbitrul, Iga a alergat la una dintre loje pentru a-şi îmbrăţişa echipa şi pe tatăl său, despre care a spus că a sacrificat multe în viaţă pentru ca ea să poată trăi acest vis. Ovaţionată, Swiatek se simte ca o legendă. "Vă mulţumesc că m-aţi susţinut, că m-aţi ajutat să cred că acest lucru ar fi posibil", a spus ea, îmbrăţişând cupa şi ţinând microfonul în cealaltă mână. În discursul ei în limba engleză, vocea i s-a întrerupt pe alocuri, copleşită de emoţie.

"A existat un moment în care am rămas pe dinafară. A fost un turneu foarte emoţionant", a recunoscut poloneza, amintindu-şi de acel moment critic împotriva tenismenei Osaka, când s-a impus cu 7-5 în setul al treilea. "Este extraordinar să fiu aici, îmi place şi vreau să mă întorc în fiecare an", a adăugat ea.

Italianca Jasmine Paolini a produs o surpriză sâmbătă, în al treilea game: a avut şansa de a face break şi a profitat de ea, pentru a trece în avantaj cu 2-1. Dar ceea ce ar fi putut fi un semn bun pentru cursul meciului s-a transformat într-un miraj: avantajul a dispărut imediat.

Răspunsul lui Swiatek a fost un mesaj lapidar: trei break-uri, dintre care două fără a o lăsa pe Paolini să înscrie vreun punct, şi două servicii solide pentru a închide setul. Intensitate şi clasă în slujba victoriei.

În setul al doilea, jucătoarea poloneză şi-a menţinut forţa în faţa unei adversare care se străduia să ţină pasul cu ea, jucâd totuşi cu plăcere şi degajat. Swiatek jucând din ce în ce mai ferm, cu puţine erori, avea deja 3-0 în 11 minute.

A urmat un nou break, poloneza şi-a ţinut cu fermitatea din nou serviciul şi fără să încetinească ritmul, dincolo de rezistenţa italiencei, care şi-a apărat serviciul când avea 0-5. Cu ceva mai puţină eficienţă, Iga a avut câteva greşeli neforţate, dar asta nu a împiedicat ca scorul să ajungă la 6-1 după puţin peste o oră.

Jasmine Paolini în vârstă de 28 de ani, care nu mai trecuse niciodată de turul doi la un Grand Slam, a spus după terminarea meciului cu capul sus şi cu zâmbetul pe buze: "Chiar dacă am pierdut, sunt foarte mândră de mine şi de echipa mea",

Cel de-al cincilea titlu de Grand Slam a arătat-o pe Swiatek energică în joc şi emoţionată în discurs, după ce a primit trofeul de la alte două campioane emblematice, Chris Evert şi Martina Navratilova. Câştigătoarea de US Open 2022 a ridicat al 22-lea trofeu din circuitul profesionist. Ea a ajuns la Paris în floarea carierei după ce a câştigat titluri la Madrid şi Roma şi şi-a extins seria de victorii pe zgură la 19 meciuri în acest an, cel mai bun din carieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor