ICR: Ponta dezinformează cu privire la bugetul institutului

Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român (Mihut Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
26.08.2012

Conducerea Institutul Cultural Român (ICR) l-a acuzat pe premierul Ponta că a dezinformat cu privire la bugetul instituţiei care a fost redus cu 30%, iar activitatea a fost blocată. Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost micşorat, la rectificarea bugetară, la 28,4 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele.

Bugetul Institutului Cultural Român a fost redus cu 14.560.000 lei, de la 43 000 000 lei, ajungând astfel la 28.440.000 de lei, la rectificarea bugetară realizată săptămâna trecută. Scăderea are loc în condiţiile în care ICR are angajamente legale în valoare de 29.000.000 de lei, se precizează într-un comunicat al Institutului.

"O reducere de această dimensiune a bugetului ICR blochează activitatea institutului, compromite parteneriatele aflate deja în derulare şi afectează credibilitatea instituţiei, construită cu un efort deosebit începând cu 2005. Consecinţele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu, desfăşurate la începutul acestei luni. În pofida asigurărilor primite, reducerea de peste 30% a fost operată în şedinţa Guvernului din data de 23 august 2012", spun reprezentanţii ICR.

ICR a atras atenţia că îi sunt blocate proiectele deja începute şi în care partenerii străini au investit bani. "Nerealizarea proiectelor din planurile anuale ale celor 18 institute din străinătate, precum şi a celor derulate prin centrala de la Bucureşti, echivalează cu un mesaj de întrerupere brutală a contactelor cu partenerii străini, fapt care contravine interesului naţional al României", se mai spune în comunicat.

Care sunt proiectele la care se renunţă

ICR a prezentat principalele proiectele compromise de reducerea bugetului: participarea României la târguri internaţionale de carte - LIBER Barcelona, cel mai important târg de carte din Spania, şi Bok&Bibliotek de la Göteborg, unde România va fi în 2013 ţară invitată de onoare, precum şi pregătirea prezenţei la prestigiosul Salon du Livre de la Paris din 2013, unde România este, de asemenea, invitată de onoare.

La acestea se adaugă: parteneriatul cu UNITER pentru Festivalul Naţional de Teatru, desfăşurat în luna octombrie, prin care ICR sprijină prezenţa la festival a programatorilor străini - critici de teatru, evaluatori şi manageri de teatru, colocviul internaţional şi concertul multinaţional dedicat personalităţii lui Dimitrie Cantemir - proiect organizat în colaborare cu Fundaţia En Chordais (Grecia) şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (23 - 24 noiembrie), participarea scriitorilor Herta Müller şi Ernest Wichner la evenimentul dedicat literaturii de limba germană din România organizat de ICR Stockholm în parteneriat cu Muzeul Nobel (20 noiembrie), turneul scriitorului Norman Manea în Suedia, cu ocazia lansării, în acest an, a romanului Întoarcerea huliganului în limba suedeză şi în Germania, în cadrul seriei de lecturi „Europa Literară“, proiect EUNIC Berlin, la sediul din Berlin al Reprezentanţei Comisiei Europene.

De asemenea, mai este vorba despre: Festivalul şi Retrospectiva Filmului Românesc, în noiembrie 2012, la Institutul de Artă Contemporană (ICA) şi la Barbican Centre din Londra, retrospectiva Cristian Mungiu şi lansarea filmului "După dealuri", în luna octombrie, la Bruxelles şi în Olanda, printr-un parteneriat între Cinematecă, distribuitorul Lumiere şi ICR Bruxelles, concertul extraordinar dedicat compozitorului Dinu Lipatti, susţinut de pianiştii Vlad Iftinca şi Matei Varga, cu participarea sopranei Laura Tătulescu, la Carnegie Hall din New York (19 octombrie), concert care ar fi inclus în premieră americană două lucrări de Dinu Lipatti, Colocviul Internaţional "Vasile Pârvan şi Roma" (26 - 27 octombrie), prilejuit de împlinirea a 130 de ani de la naşterea lui Vasile Pârvan, la Accademia di Romania din Roma, contribuţia Institutului Cultural Român, alături de Muzeul Ţăranului Român, Asociaţia Artées din Paris şi Muzeul din Lębork, Polonia, la proiectul "Childhood. Remains and Heritage" (Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu), se arată în comunicatul ICR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor