Iceberg gigantic la un pas de separare de o banchiză din Antarctica

O bucată de gheaţă de mărimea statului american Delaware este la un pas de a se separa de una dintre cele mai mari banchize ale Antarcticii. Separarea ar putea contribui la destabilizarea banchizei Larsen C.
Antarctica
Antarctica (Alexandra Kobalenko/Getty)

O fisură în banchiza Larsen C a ajuns la 13 km de ocean după ce s-a extins cu 17 km doar în ultima săptămână, au declarat joi mai mulţi savanţi implicaţi în Project MIDAS la Universitatea Swansea din Marea Britanie.

Savanţii care studiază regiunea se aşteaptă ca bucata de gheaţă, care are o suprafaţă de 5.000 km pătraţi, să se separe de banchiza Larsen C în câteva săptămâni.

Când şi dacă va avea loc separarea, banchiza Larsen C va deveni cu 10% mai mică şi va avea cea mai mică dimensiune înregistrată vreodată.

„Fisura în Larsen C probabil va duce la crearea unuia dintre cele mai mari iceberg-uri înregistrate vreodată”, conform unei declaraţii publicate de Universitatea Swansea din Ţara Galilor.

O banchiză este o bucată de gheaţă care pluteşte la suprafaţa oceanului.

Savanţii susţin că potenţialul iceberg nu va creşte nivelul global al mărilor, dar ar putea face ca banchiza Larsen C, cea de-a patra ca mărime în Antarctica, să devină instabilă şi să se prăbuşească.

Două banchize mai mici şi situate mai spre Nord s-au prăbuşit deja.

Banchiza Larsen A a dispărut în 1995 şi şapte ani mai târziu a fost rândul banchizei Larsen B.

„Am demonstrat anterior că noua configuraţie va fi mai puţin stabilă decât a fost înaintea apariţiei fisurii şi că Larsen C ar putea, în cele din urmă, să urmeze exemplul vecinei sale, Larsen B, care s-a dezintegrat din 2002 după un eveniment similar care a produs o fisură”, au declarat savanţii din Project MIDAS.

În timp ce icebergurile sunt normale, savanţii atribuie încălzirii globale prăbuşirea sau retragerea câtorva banchize în ultimele decenii.

„Este acceptat în mare masură faptul că temperaturile oceanice şi atmosferice în creştere au fost un factor în dezintegrările anterioare ale banchizelor din Peninsula Antarctica”, au precizat savanţii de la Swansea.

Prăbuşirea banchizei Larsen C ar dura probabil câteva decenii şi ar contribui la o creştere cu câţiva centimetri a nivelului oceanelor.

Mai îngrijorător este faptul că prăbuşirea banchizelor ar putea destabiliza gheţarii din vestul Antarcticii.

Banchiza din vestul Antarcticii deţine suficientă apă îngheţată pentru a creşte nivelul mărilor cu aproximativ 6 metri.