I, CULTURE Orchestra a devenit o oportunitate deosebită pentru reuniunea tinerilor muzicieni talentaţi

(photos.com)

Proiectul I, CULTURE Orchestra, lansat în anul 2011 de către Institutul Adam Mickiewicz din Varşovia ca unul dintre elementele cheie ale programului cultural al Preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene, va continua şi în acest an cu un turneu muzical în capitalele celor şase state din cadrul Parteneriatului Estic.

Luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia „Infotag”, coordonatoarea proiectului, Ewa Bogusz Moore, a menţionat că în anul 2011 proiectul a avut un succes extraordinar, Orchestra evoluând pe cele mai mari scene din Europa.

„Proiectul ar fi trebuit să se finalizeze în decembrie 2012, însă am decis să prezentăm această Orchestră, formată din muzicieni tineri din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic, şi în ţările de provenienţă ale membrilor Orchestrei. Turneul va demara pe 24 august 2012 la Lublin şi se va finaliza pe 2 septembrie la Baku. La Chişinău Orchestra va evolua pe 29 august”, a spus coordonatoarea proiectului.

Potrivit ei, în prezent se desfăşoară etapa on-line de înregistrare a celor care doresc să participe la Orchestră, iar în perioada 10-11 aprilie la Chişinău se va desfăşura cea de-a doua etapă a preselecţiei, în urma căreia vor fi selectaţi cei mai buni muzicieni tineri din Moldova.

„Muzicienii care doresc să participe la preselecţie trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-28 de ani. În total Orchestra va fi compusă din 100 de muzicieni din cele şase Ţări ale Parteneriatului Estic. Înainte de demararea turneului, timp de două săptămâni Orchestra va fi pregătită la Lublin, Polonia, de un grup de profesori care provin de la cele mai bune orchestre din lume, cum ar fi Orchestra Filarmonică din Londra şi Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham. Dirijorul Orchestrei va fi un tânăr de 19 ani din Venezuela - maestrul Ilyich Rivas”, a spus Ewa Bogusz Moore.

Referindu-se la obiectivele Parteneriatului Estic, Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bogumil Luft, a menţionat că I, CULTURE Orchestra a devenit o oportunitate deosebită pentru reuniunea tinerilor muzicieni talentaţi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Polonia şi Ucraina. „Am decis să continuăm acest proiect cultural în Ţările Parteneriatului Estic pentru a face încă un pas pentru o mai bună apropiere a popoarelor”, a spus ambasadorul, accentuând că cultura este liantul care apropie popoarele.

Ministrul Culturii, Boris Focşa, a menţionat că evenimentul este unul extrem de important şi are drept scop atât promovarea culturii, cât şi descoperirea tinerilor talente. „La Chişinău avem o şcoală muzicală foarte bună, care pregăteşte muzicieni de valoare. Sperăm ca acest proiect să constituie o pistă de promovare pentru ei”, a precizat ministrul.

Directoarea Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, s-a arătat mulţumită de faptul că proiectul are continuitate, exprimându-şi convingerea că acesta va schimba atitudinea cetăţenilor faţă de muzică. „Atunci când cei mai buni muzicieni au posibilitatea să evolueze împreună, aceştia emană o energie extraordinară, producând astfel o explozie de emoţii în rândul ascultătorilor”, a spus Bivol.

Deocamdată nu se cunoaşte locul desfăşurării concertului la Chişinău. Organizatorii studiază posibilitatea de prezentare a concertului în una din sălile din Chişinău sau în aer liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe