Hunor Kelemen, despre referendum simultan cu localele: Absolut irealizabilă o astfel de iniţiativă

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, consideră drept irealizabilă propunerea PDL referitoare la organizarea odată cu alegerile locale şi a unui referendum pentru validarea modificărilor aduse Legii fundamentale, astfel încât scrutinul din toamnă să se desfăşoare pentru un Parlament unicameral cu 300 de aleşi.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. (www.kelemenhunor.ro)
Epoch Times România
19.03.2012

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, consideră drept irealizabilă propunerea PDL referitoare la organizarea odată cu alegerile locale şi a unui referendum pentru validarea modificărilor aduse Legii fundamentale, astfel încât scrutinul din toamnă să se desfăşoare pentru un Parlament unicameral cu 300 de aleşi.

"Probabil că domnul Boc a şi spus cum va face acest lucru, că eu nu văd cum se poate realiza. Deocamdată nici măcar să faci raportul nu ai cvorum în comisiile juridice. Dacă facem abstracţie de tot ce s-a făcut până acum şi nu lucrăm în comisia specială de modificare a Constituţiei, ci încercăm să scoatem ceva prin Comisia juridică, care, din punctul nostru de vedere, nu prea se susţine, oricum nu ai două treimi, nici nu suntem capabili să ne adunăm pentru vot final, nu ca să facem un raport de amendare a Constituţiei, un proiect care după acea să fie votat în plenul celor două Camere şi să fie trimis la referendum. Astăzi suntem în a doua parte a lunii martie şi în 10 iunie sunt alegeri. Deci, absolut irealizabilă o astfel de iniţiativă, dar eu nu ştiu pe ce se bazează cel care spune acest lucru, dacă nu se gândeşte doar la o campanie electorală", a declarat, luni, pentru AGERPRES, liderul UDMR.

El a precizat că nu s-a discutat acest subiect în coaliţie, reiterând că UDMR nu vede ca fiind fezabilă o astfel de iniţiativă.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a cerut luni Opoziţiei să participe la dezbaterile privind revizuirea Constituţiei, el afirmând că obiectivul principal al democrat-liberalilor este de a organiza odată cu alegerile locale şi un referendum pentru validarea modificărilor aduse Legii fundamentale, astfel încât scrutinul din toamnă să se desfăşoare pentru un Parlament unicameral cu 300 de aleşi.

"PDL solicită tuturor partidelor parlamentare să vină pentru a pune în aplicare voinţa românilor de la referendum pentru a ajunge la 300 de parlamentari şi Parlament unicameral. (...) Obiectivul nostru este ca la alegerile locale să avem şi referendum pentru revizuirea Constituţiei, astfel încât în toamnă să putem organiza alegeri pe baza Parlamentului unicameral cu 300 de parlamentari. (...) E firesc pentru că potrivit Constituţiei revizuirea este definitivă numai prin aprobarea ei prin referendum. E normal, dacă ai alegeri locale în 10 iunie să fructifici acea ocazie pentru a putea organiza şi referendum pentru a trece la Parlament unicameral şi 300 de parlamentari, prevederile care vizează limitarea deficitului datoriei publice, a confiscării averilor pentru acte şi fapte de corupţie. Lucruri pe care le avem în propunerea de revizuire a Constituţiei", a declarat liderul PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor