HRW: Muncitorii care migrează în Emiatele Arabe sunt bătuţi şi exploataţi


Logo-ul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch.
Logo-ul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch. (en.wikipedia.org)

Muncitorii care migrează în Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt abuzaţi şi exploataţi fizic iar condiţiile de muncă în care trebuie să lucreze sunt nepotrivite, conform unei declaraţii publicate joi pe website-ul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch.

“Muncitorii migratori în EAU sunt bătuţi, exploataţi şi supuşi la muncă forţată. Guvernul EAU, în contextul în care a obţinut un nou rol influent în Organizaţia Internaţională a Muncii, a eşuat în privinţa protejării corespunzătoare a muncitoarelor interne – multe dintre ele provenind din Filipine – de abuzurile patronilor şi agenţilor de recrutare”, conform declaraţiei.

HRW a mai declarat că sistemul de sponsorizare a vizelor din EAU – cunoscut sub numele de kafala – şi absenţa legilor privind protecţia muncii au conribuit la abuzurile la care au fost supuşi muncitorii migratori, majoritatea provenind din Asia şi Africa. Obligaţiile contractuale, a susţinut HRW, sunt atât de stricte încât opresc aceşti muncitori să-şi schimbe locurile de muncă.

“Sistemul de sponsorizare al EAU leagă muncitorii migratori de angajatorii lor, izolându-i şi expunându-i riscului de a fi abuzaţi în spatele uşilor închise ale locuinţelor private. În absenţa unor legi de protecţie a muncii pentru muncitorii migratori , angajatorii pot, şi mulţi o fac, să îi forţeze să lucreze peste program, să îi plătească prost şi să abuzeze femeile”, conform HRW.

Deşi Emiratele Arabe Unite au făcut unele revizuiri în luna iunie la contractul standard pentru muncitorii migratori din ţară, aceste revizuiri au evitat chestiunea numărului de ore de muncă pe care trebuie să le presteze aceşti muncitori, a notat HRW.

De asemenea, organizaţia a declarat că muncitorii migratori au fost supuşi abuzurilor chiar şi atunci când au contactat agenţiile de recrutare pentru a le cere ajutorul.