“Hoţul cu bujie” din Cluj Napoca a ajuns după gratii. Pe cine lua în vizor infractorul

(Facebook / politiaromana.ro)
Andrei Popescu
16.08.2023

Unul dintre cei mai prolifici hoţi din Cluj-Napoca, Ştefan Kovacs, a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare, la care se mai adaugă un rest de pedeapsă de trei ani, printr-o sentinţă a Tribunalului Cluj. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru o lungă serie de furturi din maşini, fiind cunoscut de către poliţişti pentru modul atipic în care dădea loviturile, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, un gest repetat, aparent un tic, pe care îl face înaintea hoţiei, dar şi ciudata armă albă folosită, l-au dat de gol în faţa anchetatorilor, care l-au recunoscut imediat ce au urmărit imaginile surprinse de camerele de supraveghere stradale, în ciuda eforturilor hoţului de a se camufla.

Reamintim că, în primăvara anului 2022, poliţiştii din Cluj-Napoca au fost asaltaţi de şoferi clujeni care reclamau faptul că au rămas fără bani în conturi sau fără bunurile lăsate în maşinile parcate în zone centrale ale municipiului. Toţi păgubiţii susţineau în plângerile lor ca şi-au găsit maşina cu geamul portierei faţă spart, iar pe scaune sau în imediata apropiere a maşinii au identificat cioburi care păreau de ceramică, fără să aibă vreo justificare pentru acest amănunt.

Toate maşinile atacate fuseseră parcate asigurate (cu uşile încuiate), în parcări centrale, zone intens circulate, supravegheate video şi în timpul zilei. Greşeala făcută de toţi păgubiţii a fost că şi-au lăsat pe banchetă borsete, portofele, genţi, pungi de cadouri sau bagaje, acestea fiind singurele lucruri declarate ca dispărute. O parte dintre şoferi au declarat că imediat după ce au constatat dispariţia genţilor din maşină au primit şi notificări că din conturi au fost extrase diverse sume de bani, în unele cazuri fiind vorba chiar de mii de lei.

Conform sursei citate, detaliile prezente în toate aceste reclamaţii au atras atenţia poliţiştilor care au recunoscut modul de operare al unui cunoscut hoţ, un individ de 50 de ani, cu multe condamnări la activ pentru fapte similar. Când au verificat în baza de date au aflat că bărbatul pe care îl suspectau, Ştefan Kovacs, nu mai era în puşcărie, ci fusese liberat condiţionat.

Individul primise prima condamnare în anul 1998 şi avea zeci de spargeri similare la active. Deşi condamnat la închisoare de mai multe ori, acesta profitase de clemenţa judecătorilor care l-au tot liberat din spatele gratiilor înainte de vreme.

Kovacs are stilul lui de a fura, precizează Ziare.com. Se foloseşte de o bujie pe care o aruncă într-un fel anume spre geamul portierelor care cedează la prima lovitură. Fură apoi tot ce este de interes pentru el, genţi, borsete şi bagaje lăsate de şoferi în maşini. Atacă în timpul zilei. Ţinta lui sunt şoferii care îşi lasă bunurile de valoare în maşină. Urmăreşte cu atenţie astfel de persoane, supraveghează să vadă unde anume merg tocmai pentru a aprecia dacă are timp sau nu să dea atacul. Ultimele furturi au fost date în perioada mai-iunie 2022, în parcarea din zona Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca, din zona Colegiului Economic Iulian Pop sau din zona bisericilor şi cimitirelor din municipiu. Urmărea pacienţii care mergeau la tratament în spital, oamenii care mergeau la slujbă sau profesorii care mergeau la cursuri.

Totodată, Kovacs, prins după ce poliţiştii i-au urmărit traseul cu ajutorul camerelor de supraveghere, a refuzat să colaboreze cu anchetatorii şi şi-a rezervat dreptul la tăcere. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor