Hillary Clinton - în precampanie electorală, cu sondajele în favoarea sa

Secretarul american de stat,  Hillary Clinton
Secretarul american de stat, Hillary Clinton (Alex Wong / Getty Images)

Dacă va fi, în final, candidată la Casa Albă, campania lui Hillary Clinton s-ar putea să fie cea mai lungă din istorie, având în vedere că fostul secretar de stat - fără a fi decis dacă va candida sau nu la preşedinţia SUA în 2016 - s-a lansat deja în ceea ce poate fi considerată o precampanie la campania electorală, scrie miercuri ziarul El Pais.

De când a plecat din biroul său de la Foggy Bottom, în luna ianuarie, Hillary s-a recuperat după accidentul vascular cerebral, a susţinut conferinţe, a ajutat-o pe fiica sa Chelsea care a născut, s-a implicat în fundaţia creată de soţul său Bill Clinton şi a primit 15 premii. În ultimele luni, Hillary s-a dedicat dezbaterii unor teme de interes pentru Partidul Democrat care nu presupun niciun risc pentru viitoarele sale ambiţii politice.

Săptămâna trecută însă fosta primă doamnă şi-a făcut prima apariţie electorală semnificativă de când a abandonat diplomaţia. Fosta candidată prezidenţială a ieşit în arena politică, într-o mică localitate din Virginia, unde un vechi prieten şi colaborator apropiat al familiei Clinton, democratul Terry McAuliffe, se pregăteşte să candideze pentru postul de guvernator al Virginiei. Sub sloganul 'Women for Terry', Hillary a urcat pe scena Teatrului Falls Church, zâmbitoare, relaxată şi plină de energie, preluând controlul unui eveniment pregătit parcă în onoarea ei.

'Întreaga ţară depinde de drepturile femeilor, care trebuie respectate, mai ales când este vorba de corpul lor', a spus Hillary, făcând aluzie la tentativele lui Ken Cuccinelli, rivalul republican al lui McAuliffe, de a anula dreptul la avort. Între cei peste 500 de participanţi la eveniment se aflau numeroase femei, care purtau pancarte pe care era scris 'Ready for Hillary'.

Clinton a avut, în Virginia, o primire demnă de cea a unui erou întors de pe front. Simpatizanţii săi o cred pregătită pentru următoarea bătălie, cea de a-i succeda lui Barack Obama la preşedinţie, o aspiraţie pentru care sondajele o consideră cel mai bine plasată.

Măsurându-şi bine cuvintele, Hillary nu a ocolit Partidul Republican şi exemplul greşit de leadership pe care l-a dat, în cele 16 zile de închidere a Administraţiei, prin refuzul de a majora pragul datoriei. 'Sunt politicieni care au optat pentru strategia pământului ars, mai presus de bunul simţ', a spus Hillary. Fosta senatoare de New York a avertizat că 'cei care nu cred în progresul Americii nu pot fi lăsaţi să sechestreze spiritul măreţ al acestei ţări şi să-l înlocuiască cu ură, indignare şi răzbunare'. 'Noi, americanii, nu suntem aşa', a spus Hillary.

Mai dezinvoltă ca oricând în rolul său, Hillary Clinton înfruntă viitorul 'fără grabă', cum ea însăşi a declarat la sfârşitul luni septembrie, în primul său interviu acordat după abandonarea Departamentului de Stat. 'Cred că este o decizie serioasă care nu trebuie luată în pripă', a spus ea cu privire la o posibilă candidatură la preşedinţie. Între timp, veterana politiciană participă la campaniile altora, lansându-şi deja ceea ce poate fi numită precampania sa electorală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe