Herta Müller cere Germaniei retragerea distincţiilor oferite lui Ceauşescu şi Tito

Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă)
Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller.(arhivă) (wikipedia.org)

Scriitoarea germană originară din România Herta Müller solicită statului german să retragă postum înaltele distincţii acordate foştilor lideri comunişti Nicolae Ceauşescu şi Iosip Broz Tito.

"Retragerea distincţiilor ar fi o reparaţie importantă şi un semnal clar pentru modul în care se vor acorda pe viitor înalte distincţii" ale statului german, a declarat Herta Müller într-un interviu acordat revistei Focus.

Foştii lideri din România şi Iugoslavia au fost decoraţi în anii '70 cu Marea Cruce de Merit a Republicii Federale Germania, în timp ce serviciile de securitate din cele două ţări au ucis mai mulţi disidenţi români şi iugoslavi chiar pe teritoriul RFG.

Scriitoarea din Banat a declarat că în 1989, în Berlinul de Vest, a fost dejucată o posibilă tentativă de asasinare a sa. Autorităţile din Berlinul de Vest au arestat un asasin plătit care avea la el numele şi adresa Hertei Müller.

Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 2009, a emigrat în Republica Federală Germania în 1987, după ce i s-a interzis să mai publice în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne