Hackerul Guccifer va fi extrădat în SUA

Cunoscutul hacker Guccifer, personaj devenit celebru după ce a făcut publice emailurile trimise de Corina Creţu lui Colin Powel, urmează să fie extrădat în Statele Unite.
(Captură Foto)

Marcel Lazăr Lehel, alias Guccifer, hackerul care a spart contul de email al directorului SRI, George Maior şi pe cel al fostului secretar american de stat, Colin Powell, făcând publică corespondenţa acestuia cu europarlamentarul PSD Corina Creţu urmează să fie extrădat temporar în SUA, în urma unei decizii pronunţate vineri de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia Înaltei Curţi va fi pusă în aplicare de îndată ce procedurile de preluare vor fi terminate la nivelul autorităţilor poliţieneşti.

Potrivit revista22.ro, extrădarea va fi temporară, pentru cel mult 18 luni, perioadă în care Lehel poate rămâne în SUA pentru derularea procedurilor judiciare.

În cazul în care hackerul va fi condamnat în SUA, va executa o nouă pedeapsă în România. FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lazăr Lehel pentru a răspunde în faţa unui tribunal din SUA pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalităţi şi ar fi dezvăluit corespondenţa lor privată.

Lazăr Lehel a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale unor persoane publice din România, printre care şi pe cel al directorului SRI, George Maior.

După un proces fulger, hackerul a primit o sentinţă de 4 ani de închisoare, cu executare. Guccifer ar urma însă să petreacă după gratii 7 ani pentru că mai avea de executat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru fapte similare luată pe 8 februarie 2012. Atunci, hackerul a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Guccifer şi-a recunoscut faptele, a declarat că regretă ceea ce a făcut, însă a precizat ca şi lui i-au fost sparte conturile de e-mail, dar nu a făcut plângere la DIICOT din acest motiv:

"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu " a declarat Guccifer, citat de Realitatea.

Reamintim că Marcel Lazăr Lehel, alias Guccifer, alias Micul Fum, a fost acuzat de procurori că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică.

Mai mult, Guccifer a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică şi a făcut publice parte din informaţiile la care a avut acces neautorizat.

Lui Guccifer i-au căzut victime numeroase personalităţi din România şi SUA. Hackerul a accesat corespondenţa electronică, liste de contacte, înregistrări telefonice, fotografii personale şi mai multe documente financiare confidenţiale, inclusiv cărţi de credit, informaţii bancare şi documente privind investiţii, scria Thesmokinggun.com.

În ultimii ani, hackerul ar fi accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănesci, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret a PDL.

La începutul anului 2014, Guccifer a spart şi contul de Yahoo al directorului SRI George Maior. La aproximativ două săptămâni de la spargerea contului lui Maior, Guccifer a fost prins şi arestat preventiv, pe 18 martie fiind trimis în judecată.

Pe 26 mai 2014, judecătorii Tribunalului Bucureşti au luat în discuţie dosarul lui Marcel Lazăr Lehel. La tribunal au fost prezenţi, conform Realitatea, şi avocatul europarlamentarului Corina Creţu, a cărei corespondenţă amoroasă cu Powell a fost făcută publică de hacker, precum şi un consilier al directorului SRI, Creţu şi Maior fiind părţi civile în proces.

Avocatul Corinei Creţu a solicitat ca hackerului să îi fie confiscate cele două laptopuri pe care le are şi telefonul mobil şi a cerut ca lui Marcel Lazăr Lehel să i se interzică să mai acceseze date informatice pe o perioadă de cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne