Guvernul vrea să ia 300 de milioane de lei de la primării şi să-i dea pensionarilor ca recuperare de CASS

Epoch Times România
13.05.2012

Guvernul estimează că va strânge până la 300 de milioane de lei din banii acordaţi de fostul Executiv Ungureanu primăriilor pentru a asigura în ultimele patru luni ale anului 2012 resursele necesare returnării sumelor încasate eronat de la pensionari drept contribuţii la asigurările de sănătate (CASS), a declarat premierul Victor Ponta într-o emisiune difuzată duminică de PRO TV.

 

În prezent, Guvernul are la dispoziţie sumele necesare returnării CASS către pensionari aferente tranşelor din lunile iunie, iulie şi august, iar în luna iulie urmează să fie făcută o rectificare bugetară pentru asigurarea a 400 de milioane de lei necesari returnării CASS în ultimele patru luni ale anului 2012.

"Angajamentul politic al Guvernului pe care îl conduc a fost că la rectificarea din luna iulie, prima pe care avem dreptul să o facem după şase luni de exerciţiu, şi în urma discuţiilor pe care le vom avea la noua vizită a delegaţiei FMI, CE, BM, vom arăta foarte clar de unde luăm restul de cam 400 de milioane de lei pentru a acoperi ultimele patru luni şi a ne ţine de cuvânt", a spus Ponta.

"Avem acum banii şi începem de la 1 iunie acea rambursare către pensionari a sumelor reţinute ilegal de la 1 ianuarie 2011, iar obligaţia noastră faţă de FMI este ca până la vizita din iunie şi rectificarea bugetară din iulie să venim cu restul de 400 de milioane de lei necesari să acopere până la sfârşitul anului această situaţie", a adăugat premierul.

El a precizat că un grup de lucru guvernamental identifică sursele de finanţare a returnării CASS către pensionari, potrivit unor estimări circa 250-300 de milioane de lei urmând să fie recuperaţi din banii necheltuiţi de primării din totalul de 648 de milioane de lei alocaţi de fostul Guvern Ungureanu autorităţilor locale.

"Am avut şi ieri o discuţie cu domnul Georgescu, trebuie să vedem cât recuperăm, probabil undeva spre 250-300 de milioane de lei, din acea faimoasă hotărâre de guvern pe care o dăduse Guvernul Ungureanu cu bani către aleşii locali ai fostului partid de guvernământ", a explicat Victor Ponta.

Premierul a arătat că alte sume vor fi adunate prin restrângerea unor cheltuieli inutile ale instituţiilor statului, iar în acest sens va fi discutat săptămâna viitoare, miercuri, în şedinţa de guvern un memorandum.

"În mod sigur sunt alte sume care pot fi recuperate din ceea ce noi consideram cheltuieli inutile. Şi miercurea viitoare, în Guvern, Ministerul de Finanţe va veni cu un memorandum pe tema reducerii cheltuielilor cu bunuri şi servicii, deplasări externe, de unde putem să tăiem", a precizat şeful Guvernului.

În context, el a arătat că nu intenţionează să păstreze "chetuielile electorale" schimbând "clienţii altui partid" cu clienţii partidului său. De asemenea, Ponta a precizat că se bazează şi pe o colectare mai bună a veniturilor la buget.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor