Guvernul Ciolacu, acuzat că "dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanţe"

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Ana Ion
22.06.2024

Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanţele privind e-Factura şi casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate fără prea multe dezbateri cu părţile implicate şi fără a ţine cont de semnalele venite din economie, a acuzat USR prin vocea senatoarei Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget.

USR acuză că, după ce au pus în pericol mediul privat de afaceri prin taxe noi sau majorate, PSD şi PNL pun în cârca antreprenorilor noi costuri şi sarcini suplimentare, inclusiv să facă munca ANAF.

"Sub laitmotivul reducerii evaziunii fiscale, Guvernul Ciolacu a decis ca antreprenorii să preia o parte din munca ANAF, instituţie care şi-a dovedit pe deplin ineficienţa în ultimii ani. Concret, după ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele şi informaţiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferenţe semnificative între ce a precompletat ANAF şi ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanşează o procedură complicată şi cu termene scurte de îndeplinit", a transmis USR.

Acuzaţii de exploatare a antreprenorilor români

"După ce îi cocoşează cu taxe, PSD şi PNL s-au gândit acum să îi pună şi la muncă pe antreprenori. Proiectul pentru implementarea e-TVA a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social, dar asta nu îi împiedică pe Ciolacu şi Ciucă să pună bariere în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, cel real, nu cel mufat la banii de partid. Printre abilităţile pe care trebuie să le aibă un antreprenor se numără adaptabilitatea, doar că guvernanţii şi conducerea ANAF nu au înţeles că această abilitate priveşte adaptarea la condiţiile din piaţă, la concurenţă şi la cerinţele consumatorilor, nu la toate găselniţele statului. Nu trece o lună fără ca statul să mai vină cu o condiţie sau o sarcină pe care o pune în cârcă celor care încă mai produc ceva în ţara asta", a declarat Adina Săniuţă.

A doua ordonanţă care loveşte în mediul privat de afaceri adoptată de Guvernul Ciolacu îi obligă pe antreprenori la cheltuieli inutile, mai arată USR, precizând că este vorba de obligaţia de a schimba casele de marcat astfel încât pe bonurile fiscale să fie tipărite sub forma unui cod QR informaţii deja existente pe bonurile fiscale, precum data şi ora emiterii, numărul de identificare al bonului fiscal şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic.

"În România s-ar putea deschide, cu siguranţă, un muzeu al caselor de marcat şi asta nu pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât comercianţii să fie nevoiţi să le schimbe, ci pentru că statul român nu ştie cum să mai pună piedici antreprenorilor. După ce au mărit taxele, au introdus e-Factura, au crescut din pix salariul minim brut, Ciolacu, Ciucă şi ceilalţi «înţelepţi» care ne guvernează s-au gândit că e cazul pentru o nouă schimbare a caselor de marcat. Şi nu e vorba doar de un cost suplimentar pentru un aparat nou, este vorba şi de radierea vechii case de marcat, declaraţii de dat, drumuri la ANAF, că doar antreprenorii au timp să bată drumurile aşa cum îi convine statului", a precizat senatoarea USR.

În viziunea USR, niciuna din măsurile adoptate sub pretextul combaterii evaziunii fiscale nu va avea efecte în direcţia reducerii evaziunii fiscale.

"Evaziunea poate fi eliminată prin taxe mai mici şi birocraţie redusă, dar PSD şi PNL nu vor cu adevărat acest lucru. Dovadă şi legea PSD-PNL prin care i-au scăpat de răspundere penală fix pe marii evazionişti şi care a făcut ca numărul infracţiunilor de evaziune fiscală să crească cu 64% în primele patru luni ale anului 2024", a mai punctat USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor