Grupuri parlamentare britanice au primit foloase de 1,8 milioane de lire sterline

Companii, guverne de peste mări şi grupuri de lobby au acordat anul trecut sponsorizări, cadouri şi finanţare în valoare de cel puţin 1,8 milioane de lire sterline unor ''All-Party Parliamentary Groups'' (APPG) - grupuri semi-oficiale de membri ai Camerei Comunelor şi Lorzilor interesate de un anumit subiect - potrivit unei cercetări a ziarului britanic The Guardian.
(photos.com)
Epoch Times România
11.04.2012

Companii, guverne de peste mări şi grupuri de lobby au acordat anul trecut sponsorizări, cadouri şi finanţare în valoare de cel puţin 1,8 milioane de lire sterline unor ''All-Party Parliamentary Groups'' (APPG) - grupuri semi-oficiale de membri ai Camerei Comunelor şi Lorzilor interesate de un anumit subiect - potrivit unei cercetări a ziarului britanic The Guardian.

Peste 300 de APPG-uri au primit finanţare sau sprijin din partea unor grupuri din afară, printre foloase numărându-se:

• Excursii în 27 de ţări, printre care China, Maroc, Azerbaidjan, Taiwan, Tailanda, Israel şi Liechtenstein pentru membrii a 15 grupuri • O donaţie de 32.000 de lire de la BT Global Services pentru a finanţa concerte pentru ''Parliament Choir'' • Contribuţii în valoare totală de peste 117.000 de lire pentru 'statutul de membru asociat' - de la 8.400 de lire anterior - pentru APPG-uri privind sănătatea, de la companii precum AstraZeneca, GlaxoSmithKline şi actuari Milliman • Statutul gratuit de membru pentru deputaţi şi Lorzi din APPG-urile ''Slimming World'' şi Weight Watchers. Fiecare grup are aproximativ 20 de membri, care sunt deputaţi sau Lorzi, care provin din partidele principale.

Datele, care au fost compilate dintr-un registru oficial cu ajutorul tehnicii ''web scraping'' (de extragere de informaţii de pe web) a ScraperWiki, au arătat că contribuţiile pentru care s-a plătit cash au fost cu 200.000 de lire mai mult decât anul precedent - prima dată când The Guardian a analizat aceste date - iar 60 de grupuri suplimentare au primit o formă de sponsorizare sau donaţii.

Peste 80 de grupuri parlamentare au emis autorizaţii parlamentare pentru a sprijini interese externe, printre care activităţi de lobby sau firme de consultanţă, think-tanks-uri, agenţia catolică de ajutor Cafod şi Unite the Union.

APPG-urile sunt obligate să furnizeze informaţii cu privire la donaţiile lor, dar atunci când acestea sunt prestaţii în natură - cum ar fi excursii gratuite, mese şi servicii administrative - nu sunt obligate să dea date despre valoarea lor. În pofida faptului că pot folosi facilităţi parlamentare şi sunt reglementate de autorităţile Parlamentului, grupurile nu trebuie să publice informaţii cu privire la persoanele cu care se întâlnesc sau conturile anuale detaliate.

Susţinătorii transparenţei spun că finanţarea grupurilor le face pasibile de acuzaţii de tranzacţii ascunse.

''Publicul se teme că politicienii sunt în mod nejustificat influenţaţi de oameni cu bani şi ei trebuie să acţioneze pentru a anula această percepţie', a declarat activista pentru libertatea de informare, Heather Brooke, care s-a aflat în spatele divulgării cheltuielilor parlamentarilor. 'În prezent, din cauza opacităţii finanţării, aceste grupuri generează percepţia că fac lobby pe uşa din spate. Dacă doresc să fie privite ca parte respectabilă a Parlamentului ar trebui să dezvăluie mai multe informaţii cu privire la activităţile şi finanţarea lor. Dacă nu sunt dispuse să facă acest lucru atunci este justificat să te întrebi ce au de ascuns?'', a adăugat Brooke.

Contribuţiile de la grupuri din afară variază de la donaţii relativ mici, cum ar fi vinul pentru sesiuni de degustare ale APPG-ului specializat, sau kituri de rugby sponsorizate pentru APG-ul clubului de rugby şi fotbal, până la 16.000 de lire pentru concursul de canotaj parlamentar, din partea Siemens, sau bani pentru a finanţa anchete sau rapoarte cu privire la tehnologie, sănătate şi avort.

Guverne de peste mări şi grupuri de interese au contribuit de asemenea. Unii parlamentari au acceptat o excursie gratuită de cinci zile în Azerbaidjan din partea ''European Azerbaijan Society'', care 'promovează Azerbaidjanul ca ţară modernă, democratică, cu oportunităţi economice enorme şi un patrimoniu cultural puternic'.

Membrii APPG-ului privind China au primit o excursie în Hong Kong, plătită de guvernul din Hong Kong, precum şi excursii în China, sponsorizate de Virgin Airways.

Preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului - John Bercow şi baroneasa Frances D'Souza - au instituit un grup de lucru privind comportamentul APPG-urilor, care să cerceteze, printre altele, 'dacă APPG-urilor ar trebui să li se ceară să publice minutele şi conturile, precum şi finanţarea activităţilor lor''. Raportul grupului este aşteptat la sfârşitul acestei luni.

'Există mai multe căi de a pompa bani în APPG-uri şi niciuna nu este deosebit de clară', a spus profesorul David Miller de la Universitatea din Bath, directorul grupului de presiune Spinwatch, care a avertizat că reglementările privind grupurile ''asociate'', grupurile neoficiale similare APPG-urilor, trebuie să fie mai stricte.

''APPG-urile sunt un vehicul valoros pentru parlamentari, inclusiv miniştri, de a interacţiona cu părţi interesate relevante şi publicul larg', a afirmat Francis Ingham, directorul executiv al organismului comercial ''Public Relations Consultants Association'', care a apreciat că APPG-urile sunt eficiente şi transparente în marea majoritate a cazurilor. ''Ele au un rol vital în asigurarea faptului că guvernul se conectează la probleme specifice, informând legislaţia şi ajutând la guvernarea eficientă'', a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor