Grupul britanic de mass-media acordă despăgubiri la încă 37 de persoane pentru interceptarea telefonică

Mogulul media Rupert Murdoch. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2012

Imperiul media al lui Rupert Murdoch a fost de acord să acorde despăgubiri la încă 37 de victime ale interceptării telefonice, inclusiv actorului britanic Jude Law, fotbalistului Ashley Cole şi adjunctului fostului prim ministru, John Prescott.

În faţa Înaltei Curţi din Londra au fost perfectate detaliile unor noi tranzacţii judiciare în valoare totală de aproximativ 1 milion de dolari pentru interceptarea ilegală efectuată de tabloidele lui Murdoch a convorbirilor telefonice ale celebrităţilor. Scandalul l-a determinat pe Murdoch să închidă în luna iulie săptămânalul News of World, cu o istorie de 168 de ani.

Avocaţii victimelor au declarat că daunele plătite clienţilor lor reprezintă o recunoaştere a amplorii practicii ilegale. Avocaţii grupului mass-media şi-au cerut scuze pentru intruziuni, dar au negat că conducerea ar fi ştiut despre ele sau ar fi încercat să le muşamalizeze.

Într-o declaraţie emisă după şedinţă, Law a afirmat că a intentat acţiunea în instanţă pentru a afla adevărul despre intruziunea din viaţa sa privată, între 2003 şi 2006. El a arătat că şi-a schimbat telefoanele şi şi-a verificat casa pentru a descoperi microfoane, dar că informaţiile au continuat să apară în presă.

Fosta soţie a lui Law, Sadie Frost, a primit peste 77.000 de dolari despăgubire. Plăţi similare au fost acordate lui Prescott, care a servit ca adjunct al fostului premier britanic Tony Blair şi jucătorului de rugby Gavin Henson.

Compania lui Murdoch a creat un fond de compensare de mai multe milioane de dolari pentru victimele interceptării telefonice, în încercarea de a evita procese civile costisitoare. Deja mai multe victime au fost compensate anul trecut, cazuri noi urmând să ajungă în instanţă luna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor