Grindeanu îi dă "mână liberă" lui Tudorel Toader

Nu este treaba prim-ministrului să intre şi să gestioneze fiecare minister în parte. Tudorel Toader, noul ministru al Justiţiei, are mână liberă, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care se pregăteşte să-i evalueze pe procurorul general Augustin Lazăr şi pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, are "mână liberă" să facă ce trebuie în domeniul pe care îl gestionează, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, premierul Sorin Grindeanu.

"Nu este treaba prim-ministrului să intre şi să gestioneze fiecare minister în parte. Dânsul îşi va face toate lucrurile şi toate evaluările şi ceea ce are de făcut, conform legii, la ministerul pe care îl conduce. Eu am dat mână liberă în a aplica legea şi nu cred că face altceva şi sunt convins că lucrul acesta îl va face. Am înţeles că vrea să aibă discuţii în perioada următoare. Este treaba dânsului şi dacă are discuţii şi dacă nu are, nu este treaba prim-ministrului. Eu am încredere foarte mare în domnul ministru.

Este cel care are o experienţă foarte mare în domeniul acesta, a fost membru zece ani la Curtea Constituţională. Este un om extrem de echilibrat, care, în mod sigur, va lua decizia corectă şi are din partea mea mână liberă în a face lucrurile să fie funcţioneze aşa cum trebuie în acest domeniu sau să îndrepte ceea ce i se pare că nu funcţionează cum trebuie. Nu sunt specialist, nu este treaba mea să intru în acest sector şi, cum vă spuneam, am încredere mare în domnul ministru", a declarat Grindeanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă va ţine cont şi de părerea Străzii în deciziile privind Justiţia, premierul a replicat că "tot ceea ce va susţine Guvernul şi implicit Ministerul Justiţiei, fie că este vorba de proiecte de legi, fie alte lucruri, trebuie să se întâmple într-o dezbatere cât se poate de largă, care să aibă ca şi actori, dincolo de instituţiile guvernamentale sau de partidele politice, ONG-urile şi toţi cei care sunt interesaţi".

Legat de schimbarea procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, primul ministru a explicat că ministrul Justiţiei nu venit până acum cu o astfel de propunere.

"Eu nu fac evaluări şi nu este rolul meu să fac evaluări de acest tip, nici nu-mi doresc şi nici nu este ceea ce trebuie să fac. Domnul ministru, conform legii, are, din ce am înţeles, în atribuţiuni aceste lucruri de a avea periodic întâlniri cu cei care conduc instituţii din acest domeniu, nu înseamnă că dânsul face propuneri de tipul celei enunţate de dumneavoastră. Eu nu l-am auzit să spună aşa ceva", a conchis premierul.