Greva generală de la Poşta Română s-a încheiat. Liderii sindicali, aspru criticaţi: Bătaie de joc! Ruşine vouă! Aţi trădat

Grevă la Poşta Română (BNS)
Andrei Popescu
03.04.2024

Greva generală declanşată luni de Poşta Română s-a încheiat miercuri dimineaţă după ce noul contract colectiv de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bucureşti, a anunţat Blocul Naţional Sindical (BNS) pe pagina sa de Facebook. Totuşi, liderii sindicali au fost acuzaţi de trădarea intereselor angajaţilor Poştei.

“Greva de la Poşta Română se încheie. Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat în această dimineaţă, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă şi înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti. Toţi liderii sindicali din SLPR sunt rugaţi să prezinte noul Contract colectiv de muncă membrilor de sindicat! Blocul Naţional Sindical a derulat o campanie naţională intitulată ‘Poştaşii nu vor să mai fie săracii României! Stop abuzurilor din Poşta Română!’”, a transmis BNS.

Anunţul BNS a fost taxat imediat, liderii sindicali fiind acuzaţi de trădare, noul contract de muncă fiind descris ca o bătaie de joc.

De asemenea, BNS a răspuns la acuzaţii, precizând că a depus “toate eforturile pentru a obţine revendicările cerute de lucrătorii poştali”.

“Vă anunţăm că vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru creşterea veniturilor membrilor noştri de sindicat!”, a continuat BNS.

În continuare, redăm câteva dintre comentariile postate la anunţul BNS:

“Încrederea în dumneavoastră, din partea majorităţii angajaţilor e pierdută din momentul în care Matei Brătianu, liderul sindical în acea vreme a făcut cea mai mare ticăloşie, minţind că măreşte fondul salarial că pregătire a vânzării poştei către o aşa zisă firmă belgiană, făcând să dispară din grila de salarizare a sporului de vechime 25%, a celui de fidelitate 17%, a celui de vacanţă 5%! Total pierderi 47% !!! Pentru asta trebuia organizată greva, nu pentru 300 lei! Angajat al Poştei Române de peste 26 de ani!”

“Din păcate, cred că atât s-a putut, singurii vinovaţi sunt cei care au stat pe margine şi au aşteptat să le câştige alţii drepturile, cu 20% participanţi la grevă e greu să obţii ceva.”

“BATAIE DE JOC.ASTAI GUVERNAREA PE CARE S O PASTRAM ...?SI CATELUSI CARE ,PRIMESC MARIRI SALARIALE”.

“#Ruşine vouă împreună cu SLPR aţi trădat lucrătorii din Poşta Română ! Aţi dovedit, vorbe au fost multe dar faptele vorbesc ci adevărat !”

Marţi seara, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că salariile angajaţilor de la Poşta Română vor creşte, în medie, cu 350-370 de lei, precizând că, în urma negocierilor, contractul colectiv de muncă de la Poşta Română a fost semnat.

Reamintim că, luni, angajaţii Poştei au intrat în grevă generală, fiind nemulţumiţi de nivelul salarial. Potrivit Blocului Naţional Sindical, 90% dintre angajaţii Poştei vor avea din iulie salariul minim pe economie.

“Au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024. De atunci şi până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenţie de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi angajaţi şi menţine pacea socială într-o companie. Este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie.

Astăzi, după primirea informaţiilor şi când ştim de la guvernanţi că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3700 de lei, vedem cât de gravă este situaţia în realitate. 18 mii dintre cei peste 21 de mii de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie! Aceasta este nemulţumirea şi revolta miilor de angajaţi din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00.00!”, au transmis luni sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Revendicările salariale ale angajaţilor reprezentaţi în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România - sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poştei Române, sunt:

- creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor;

- creşterea sporului de loialitate acordat în tranşe salariaţilor ce au peste un anumit număr de ani lucraţi în Poşta Română.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor