Grănicerii ucraineni arestează diplomaţi care făceau contrabandă cu aur şi ţigări

(THOMAS COEX/AFP/Getty Images)

Grănicerii ucraineni au arestat diplomaţi ucraineni care au încercat să introducă în Europa mărfuri în valoare de sute de mii de dolari, inclusiv aur, ţigări şi valută.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat o declaraţie pe 1 martie în care spunea că ofiţerii de contraspionaj „au expus şi au oprit activităţile ilegale ale actualilor şi foştilor funcţionari ai Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina” care „au folosit documentele oficiale ale Ministerului de Externe pentru a transporta corespondenţă diplomatică, precum şi mărfuri accizabile".

SBU a declarat că diplomaţii, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au încercat să facă contrabandă cu valută străină, aur şi produse din tutun peste graniţa dintre Ucraina şi Polonia.

Aparent, Biroul de Investigaţii de Stat (DBR) a oprit un întreg camion cu numere diplomatice înainte de a intra în Europa.

Luni, ministrul ucrainean de Externe şi viceprim-ministru Dmytro Kuleba a postat un mesaj pe Facebook pentru a-şi exprima indignarea în legătură cu corupţia din guvernul său.

Pe lângă Rusia, Ucraina este una dintre cele mai corupte ţări din regiune. Potrivit indicelui de percepţie a corupţiei, lângă Ucraina se află Gambia, Iran, Birmania şi Sierra Leone.