Goţiu: ”Foştii parlamentari” nu renunţă. Cum vor să-şi ”recâştige” pensiile speciale

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Fostul senator USR Mihai Goţiu anunţă, într-un mesaj postat pe Facebook, că a primit o petiţie din partea Asociaţiei Foştilor Parlamentari care vor să-i ceară Avocatului Poporului să conteste la CCR legea prin care au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor. Cu alte cuvinte, un grup de foşti parlamentari vor să-şi ia înapoi privilegiul care le-a fost luat recent.

”FOŞTII PARLAMENTARI” NU RENUNŢĂ. Cum vor să-şi 'recâştige' PENSIILE SPECIALE. Ce i-au cerut Avocatului Poporului (şi cum se influenţează deciziile politice cu ajutorul ong-urilor şi asociaţiilor fantomă).

Ştiaţi că în România există o Asociaţie a Foştilor Parlamentari? Recunosc că, până mai ieri, eu habar nu aveam. Asta până când nu mi-a fost transmisă o petiţie asumată de această Asociaţie, adresată Avocatului Poporului.

Ce aşteaptă aceşti foşti parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituţională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor 'de parlamentar'. Regăsiţi în galeria foto petiţia Asociaţiei.", scrie, pe Facebook, Goţiu.

USR-istul mai transmite că după verificări a aflat că respectiva asociaţie a fost înfiinţată în 2009 şi avea (la acea dată), 9 membri, foşti parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM şi PC.

"Pe lângă cele două-trei ştiri indexate de Google cu privire la înfiinţarea Asociaţiei, în 2009, am mai găsit o singură referinţă legată de activitatea acesteia. E vorba de o menţiune despre o întâlnire cu fostul Avocat al Poporului Victor Ciorbea, de la sfârşit de august 2014, la care au mai participat şi reprezentanţii Asociaţiei Funcţionarilor Publici Pensionari (altă 'minunăţie' de asociaţie, înfiinţată în anul 2010, despre a cărei activitate am găsit fix această singură menţiune!).

Şi, din nou, nu e greu de ghicit care a fost obiectul acelei întâlniri: 'În cadrul discuţiilor, membrii delegaţiei au prezentat problemele pe care le întâmpină foştii parlamentari în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie' (din comunicatul instituţiei Avocatului Poporului).

Pensii votate, un an mai târziu de Parlament, dar abrogate, săptămâna trecută, în cadrul aceluiaşi for legislativ. Asta dacă nu cumva, acelaşi Avocat al Poporului şi actuala majoritate de la CCR nu pun, iar, piedică.

Nota bene: Pensiile speciale ale parlamentarilor i-au deschis, apoi, pofta şi lui Victor Ciorbea să facă lobby şi să obţină, din partea fostei majorităţi toxice din Parlament, pensie specială şi pentru Avocatului Poporului. Adică pentru propria persoană. Că doar trebuie să-şi plătească ceva din datoria de un milion de euro pentru ditamai vila din Floreasca...", adaugă Goţiu.

Fostul senator ţine să sublinieze că nu toţi foştii parlamentari susţin demersul asociaţiei.

"Când am pus ghilimele la 'foştii parlamentari', am făcut-o pentru a nu se înţelege cumva că TOŢI foştii parlamentari susţin demersul Asociaţiei Foştilor Parlamentari. Din punctul meu de vedere, asociaţia asta n-are absolut nicio reprezentativitate ori legitimitate de a se exprima în numele tuturor foştilor parlamentari, în ciuda denumirii pompoase.

Totuşi, am făcut public demersul pentru a înţelege cum funcţionează mecanismele de lobby şi cum diferite asociaţii cu denumiri pompoase şi/sau manipulatorii (dar fără vreo legitimitate reală) sunt utilizate pentru a influenţa/justifica/pretexta diferite decizii politice, pentru a mima o aşa-zisă reprezentativitate civică ori consultarea publică.

Situaţia e valabilă în multe alte domenii. Mai zilele trecute semnalam impostura din jurul unui ONG de mediu de către fostul ministru al Finanţelor din Guvernul Ponta, Ioana Petrescu (aici: https://www.facebook.com/goţiu.mihai/posts/3809249425788515).

De o zi, două văd că e supărare maximă din partea Academiei Oamenilor de Ştiinţă că i s-a închis robinetul prin care sugativa bani publici. Şi ONG-ul doamnei Petrescu, şi Academia doamnei Andronescu au cam aceeaşi reprezentativitate şi legitimitate în domeniul protecţiei mediului, respectiv al cercetării de excelenţă, precum Asociaţia asta fantomă a 'foştilor parlamentari'", concluzionează Goţiu.