Gimnastică: Octavian Bellu - E un început bun de nou ciclu olimpic

Gimnasta româna Diana Laura Bulimar.
Gimnasta româna Diana Laura Bulimar. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Antrenorul Octavian Bellu a lăudat prestaţia Larisei Iordache şi a Dianei Bulimar, cele două gimnaste participante la Europenele de la Moscova, care au cucerit împreună 1 medalie de aur, 4 de argint şi 1 de bronz, după sosirea pe aeroportul Otopeni, dar a adăugat că la Mondiale competiţia va fi mult mai acerbă.

Delegaţia României la Moscova a fost întâmpinată luni seara la Salonul Oficial al aeroportului cu buchete de flori de către ministrul tineretului şi sportului Nicolae Bănicioiu, secretarul de stat pentru sport Carmen Tocală, Elisabeta Lipă, preşedintele CS Dinamo, antrenoarea Mariana Bitang, care nu a făcut deplasarea în Rusia, Georgeta Andrunache Damian, Viorica Susanu, apropiaţi şi rude ale sportivilor.

"A fost un examen de maturitate pentru aceste tinere senioare, care s-au întâlnit cu numai o parte din adversarii de la Mondiale, unde ne aşteaptă şi chinezii şi americanii, iar competiţia va fi mult mai puternică. Sunt şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune. Bulimar a venit cu o săritură pe care nu o făcea, s-a dovedit capabilă să concureze la individual compus, foarte bine după părerea mea. Iar Larisa confirmă valoarea pe care o are, iar probabil dacă era într-o stare de sănătate, aşa cum ne dorim cu toţii, ar fi concurat şi mai bine. Am încercat să ascundem problemele de sănătate, dar ea a trebuit totuşi să depăşească şi un alt prag pentru a putea concura aşa cum aţi văzut că a concurat. Ne vom întoarce în sală, ştim ce avem de făcut, am văzut ce lipsuri avem, ce limite avem deocamdată, dar cred că acest 2 fetiţe merită aprecierea noastră, pentru că s-au străduit la nivelul la care au ajuns în acest an greu, post-olimpic, să-şi arate valoarea şi să lupte pentru medalii la aparate la care nimeni nu se aştepta, aşa cum a făcut Larisa la sărituri. Un început bun de nou ciclu olimpic. Probabil dacă eram mai mulţi ca delegaţie am fi avut rezultate şi mai bune", a declarat Octavian Bellu.

România a obţinut şapte medalii la Campionatelor Europene individuale de gimnastică artistică de la Moscova prin Larisa Iordache - aur la bârnă şi trei medalii de argint (individual compus, sărituri şi sol), Diana Bulimar - o medalie de argint la bârnă şi una de bronz la sol, precum şi la băieţi prin Flavius Koczi - argint la sărituri.

Octavian Bellu a adăugat că lupta pentru medaliile europene nu se mai dă doar între Rusia şi România şi că trebuie asigurate condiţii necesare de pregătire pentru olimpiada din 2020: "A fost o competiţie foarte puternică şi interesantă din foarte multe puncte de vedere, pentru că obţinerea unei medalii de aur la Europene nu mai este apanajul, aşa cum probabil s-au obişnuit unii, a ruşilor şi românilor. Pot câştiga medalii de aur şi elveţienii, medalii de argint şi suedezii, au fost aproape de medalii şi Marea Britanie şamd. Dar eu cred că este un semnal pentru gimnastele tinere, în special, faptul că şi alte ţări îşi depun candidatura la medalii. Este un lucru logic şi normal. Sunt copii talentaţi oriunde în lume şi antrenori care să-i pregătească la fel de buni. După acest rezultat, lucrurile care sunt în desfăşurare se vor accelera puţin pentru că deja copiii pentru olimpiada 2020 se află în pregătire şi dacă nu aşezăm lucrurile aşa cum trebuie, ca să nu mai avem a ne plânge de una sau alta, putem afecta pregătirea acestor copii pe termen scurt, mediu şi lung".

Nicolae Bănicioiu, ministrul tineretului şi sportului, a felicitat delegaţia română pentru rezultatele de la Moscova şi a precizat că premierea sportivilor va avea loc miercuri la sediul MTS:"Am venit să le urez bun venit gimnastelor, gimnaştilor şi antrenorilor lotului României. Eo mare bucurie pe care am simţit-o cu toţii. Este o onoare să fiu alături de ei şi vreau să-i felicit din partea Guvernului României. Gimnastica rămâne în continuare acolo unde îi este locul şi ne face mândri că suntem români".

Flavius Koczi a evocat faptul că schimbarea codului de punctaj a dus la multe ratări, mai ales la băieţi:"A fost primul concurs mare pe noul cod de punctaj, au fost foarte multe ratări, din partea noastră şi a celorlalţi concurenţi. Îmi pare rău că m-am dus pentru o medalie de aur la sol şi m-am întors cu un loc IV, sper ca la Mondiale să fac un concurs mai bun şi să vin cu ce îmi propun de acasă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport