Germania consideră Rusia o ameninţare. Kremlinul este îngrijorat

Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la afirmaţiile exprimate într-un raport al agenţiilor de informaţii germane care, mai nou, consideră că Rusia a devenit un adversar lăsând în urmă statutul de partener, a raportat luni agenţia de ştiri Interfax.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. (Captură Foto)

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că guvernul rus este tulburat de rapoartele media care susţin că schimbările aduse “Cărţii Albe” germane – documentul care expune strategia pentru securitatea Germaniei – înfăţişează Rusia ca o ameninţare.

“Dacă această informaţie despre noua ediţie a “Cărţii Albe” este adevărată, atunci acest lucru ar putea duce la situaţia în care ambele ţări să aibă de regretat şi să fie îngrijorate”, a susţinut Peskov, citat de Interfax.

Orice excludere a Rusiei de pe lista de parteneri a Germaniei indică o “aparentă lipsă de înţelegere a poziţiei ruse”, a declarat Peskov. El a adăugat că politica rusă “nu este îndreptată spre confruntare ci înspre crearea unei atmosfere de cooperare benefică reciprocă pe continentul european”.

Ziarul german Die Welt a raportat sâmbătă că noua versiune a Cărţii Albe susţine că Rusia “nu mai este partenerul Germaniei, ci rivalul ei” şi în prezent una dintre principalele sale ameninţări. Ziarul susţine că a văzut o variantă neoficială a documentului.

Raportul susţine de asemenea că Rusia “contestă în mod deschis ordinea europeană creată după Războiul Rece”, adăugând că Moscova este dispusă “să folosească forţa pentru a-şi promova interesele”.

Rusia este considerată ca “îndepărtându-se de Occident şi concentrându-se pe o rivalitate strategică şi pe amplificarea activităţilor sale militare la graniţele exterioare ale UE”, mai susţine documentul, citat de ziarul Die Welt.

Aparent documentul mai susţine că Rusia va rămâne o provocare pentru securitatea europeană dacă nu îşi va schimba cursul [de acţiune].

Comentariile Kremlinului au loc la o zi după ce Irina Iarovaia parlamentar aparţinând partidului Rusia Unită a făcut o legătură între raportul Die Welt şi decizia recentă pentru republicarea cărţii Mein Kampf a lui Adolf Hitler.

“Propunerea de a declara Rusia o ameninţare pentru Germania pare să fie de rău augur după republicarea recentă a cărţii Mein Kampf”, a declarat ea, conform agenţiei de ştiri RIA Novosti. Mein Kampf, care este interzisă în Rusia ca o lucrare extremistă, a fost republicată în Germania pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, la începutul acestui an, într-o ediţie adnotată şi comentată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe