Georgia: Proteste în Tbilisi după linşarea unui jurnalist

Jurnalistul georgian Alexander Lashkarava
Jurnalistul georgian Alexander Lashkarava (Captură Youtube)

Câteva mii de persoane au protestat în faţa parlamentului georgian duminică seara, cerând ca premierul fostei naţiuni sovietice să demisioneze din cauza uciderii unui jurnalist atacat şi bătut de protestatari anti-LGBT.

Cameramanul Alexander Laşkarava a fost găsit mort în casă de către mama sa, potrivit canalului TV Pirveli, pentru care lucra. Laşkarava a fost unul dintre cele câteva zeci de jurnalişti atacaţi lunea trecută de oponenţii unui marş LGBT, care fusese programat în capitala Georgiei, Tbilisi.

Organizatorii Marşului pentru Demnitate din Tbilisi au anulat evenimentul, spunând că autorităţile nu au oferit garanţii de securitate adecvate. Oponenţii marşului au blocat principalul bulevard al capitalei, au etichetat jurnaliştii care transmiteau protestul drept propagandişti pro-LGBT şi au aruncat în ei cu obiecte şi sticle.

Laşkarava, potrivit colegei sale Miranda Baghaturia, a fost bătut de un grup de 20 de persoane. Canalele TV locale l-au arătat ulterior cu vânătăi pe faţă. În jurul său, pe jos era sânge. Rapoartele media spun că a suferit mai multe răni şi a trebuit să fie supus unei intervenţii chirurgicale, dar a fost externat joi de la spital.

Cauza morţii sale nu a fost imediat clară.

Poliţia a lansat o anchetă cu privire la moartea lui Laşkarava, pe care prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, şi preşedintele Salome Zurabishvili au descris-o ca fiind „o tragedie”.

Animozitatea împotriva minorităţilor sexuale este puternică în Georgia, care este conservatoare.

Grupul Pride Tbilisi a afirmat luni că oponenţii marşului au fost sprijiniţi de guvern şi de Biserica Ortodoxă Georgiană. Grupul Open Caucasus Media a publicat o fotografie cu un bărbat despre care a afirmat că este un jurnalist TV luat de la faţa locului în timpul unei altercaţii cu un preot ortodox.

Zurabishvili a condamnat violenţa, dar Garibashvili a susţinut că marşul ar fi fost organizat de forţele „opoziţiei radicale” despre care susţine că sunt conduse de fostul preşedinte exilat, Mihail Saakashvili.

O mulţime mare de protestatari care s-au aduna, duminică, la Tbilisi au cerut autorităţilor să-i pedepsească pe cei responsabili pentru atacul asupra jurnaliştilor şi au cerut demisia lui Garibashvili. Unii protestatari l-au acuzat pe premier că a permis violenţa denunţând public marşul LGBT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe