Geoană despre uninominal: Nu consideraţi această lege ca singura care va guverna modul în care se aleg parlamentarii

Mircea Geoană. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
08.05.2012

Senatorul independent Mircea Geoană a declarat marţi, în şedinţa Senatului, referindu-se la proiectul USL privind uninominalul, că legea "nu ar trebui considerată singura" care va guverna modul în care se vor alege parlamentarii.

"Pledoaria mea este să nu consideraţi această lege ca fiind singura lege care va guverna modul în care se aleg parlamentarii acestei naţiuni peste câteva luni. Nu are rost să ne ascundem foarte mult după degete, USL astăzi stă foarte bine în sondaje şi doreşte să maximizeze electoratul. Acest subiect este important pentru cei din acestă sală pentru cei din afara sălii. Suntem, după ani de zile de foc încrucişat, de condamnare a tot ce înseamnă politic şi om politic în România, în faţa unei situaţii aproape imposibile şi potenţial periculoase pentru stabilitatea democratică a statului român", a spus Geoană.

El a amintit că în lume există două modele privind sistemul de alegere: sistemul votului pe liste "care a fost hulit, masacrat şi a devenit din punct de vedere politic irecuperabil", iar al doilea model cel de tip anglo-saxom sau anglo-american, care este propus de USL.

"Este un model care funcţionează în America, Marea Britanie, nu este perfect, dar care asigură o competiţie în circumscripţiile electorale între cei care sunt în competiţie", a afirmat Geoană.

În opinia sa, adevărata problemă o va reprezenta "rolul banului şi finanţarea campaniilor electorale". "Atâta vreme cât competiţia se va face între banii de campanie, cei pe bune şi cei pe sub masă, în clipa când vom distorsiona alegerea electoratului prin motive şi mijloace care sunt netransparente şi care sunt profund viciate şi profund vicioase, în acel moment cota de încredere a ceea ce încercăm să facem va fi lovită de nulitate absolută", a mai declarat senatorul independent, care a precizat că votează proiectul de lege al USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor