Geoană către Barroso: România poate fi gazda unei dezbateri a comisarilor UE cu cetăţenii

Epoch Times România
04.10.2012

Preşedintele Comisiei pentru Politica Externă din Senat, Mircea Geoană, i-a transmis lui Jose Manuel Barroso, o scrisoare prin care îi explică faptul că România poate fi gazda uneia dintre dezbaterile comisarilor UE cu cetăţenii statelor membre, lucru care ar stabiliza încrederea românilor în UE.

“Trăim momente de cumpănă, dar şi de inspiraţie pentru proiectul european. Sarcina pe care o avem cu toţii este nu doar să ne asumăm măsuri de creştere economică şi lupta împotriva şomajului, dar şi să construim o Uniune mai bună şi mai corectă”, menţionează Mircea Geoana în scrisoarea sa către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El precizează că ”dialogurile începute săptămâna trecută la Cadiz între vicepreşedintele Comisiei Viviane Reding şi alţi Comisari cu cetăţenii europeni, programate între septembrie anul acesta şi decembrie anul viitor, sunt extrem de importante”, susţinând că ”acest dialog şi aceasta consultare exprimă solidaritatea Comisiei cu statele membre”.

”Ca preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României vreau să subliniez importanţa că una din aceste întâlniri să fie în România. Eu şi colegii mei credem că este esenţial atât din motive interne, cât şi din motive de agenda europeană. Este important pentru ţările de la frontiera Europei, care nu fac parte din zona Euro, să simtă din nou că fac parte din matricea europeană. Evitarea unei Europe în mai multe viteze trebuie să fie analizată atât formal, cât şi informal cu consultarea opiniei publice”, mai arată Geoană în scrisoarea sa.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă mai susţine că ”cetăţenii din România rămân, în vasta lor majoritate, suporteri ai Uniunii Europene”. ”Totuşi, după o vară politica traumatică, publicul din România este divizat în a înţelege şi a aprecia rolul UE şi al statelor membre. Acesta este un lucru îngrijorător şi trebuie avut în vedere. Cetăţenii din România trebuie să vadă în instituţiile europene mai mult decât un tutore dur şi autoritar. Ei trebuie să vadă în aceste instituţii un prieten şi un partener”, subliniază senatorul.

Cât despre campania pentru alegerea unui nou legislativ, Geoană explică faptul că ”România va avea alegeri parlamentare în câteva luni” şi ”ar fi important şi de o simbolistică majoră că noul Parlament să găzduiască această conversaţie fundamentală despre viitorul nostru democratic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor