General american: Coreea de Nord poate miniaturiza focoase nucleare

(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord are abilitatea de a miniaturiza focoase nucleare, a declarat vineri şeful forţelor militare americane din Coreea.

Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor americane din Coreea, a fost întrebat vineri de reporterii de la Pentagon dacă Coreea de Nord are capacitatea de a ataşa un focos nuclear miniaturizat de o rachetă balistică.

“Personal, eu cred că ei au avut în trecut această capacitate”, a spus Scaparrotti, adăugând că “nord-coreenii au avut contactele potrivite, aşa că probabil au obţinut până acest moment capacitatea de a miniaturiza un focos şi au tehnologia necesară lansării a ceea ce Nordul declară că are.”

Ulterior generalul a clarificat că nu crede că statul nord-coreean a plasat deja un focos nuclear pe o rachetă şi a subliniat că evaluarea sa asupra capacităţilor Phenianului s-a bazat pe opinia sa personală şi mai puţin pe dovezi.

“Nu ştiu ce vor face. Doar spun că, ţinând cont de capacităţile lor tehnologice şi de perioada de timp în care au lucrat asupra acestui lucru, este posibil să aibă capacitatea de a finaliza procesul. Dar nu cred că au făcut-o şi nu ştiu unde se află în acest moment”.

Scaparrotti a declarat că Nordul are “relaţii de proliferare” cu Pakistanul şi Iranul, fiecare dintre ele putând să ajute statul izolat nord-coreean să îşi dezvolte capacitatea de a miniaturiza focoase nucleare astfel încât acestea să poată fi ataşate rachetelor balistice.

Totuşi, printre provocările pe care le va înfrunta Coreea de Nord după o miniaturizare ar fi să se asigure că focosul nuclear este capabil să reziste unei reintrări în atmosferă, unde ar putea întâlni o presiune de 20 de ori mai mare decât forţa gravitaţională şi temperaturi de până la 2.000 de grade Celsius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe