Gabriel Oprea: Taxarea marilor averi este un proiect dorit de peste 80% dintre români

Epoch Times România
04.04.2012

Taxarea marilor averi este un proiect dorit de peste 80% dintre români, iar partidele parlamentare trebuie să dovedească respectul faţă de voinţa cetăţenilor prin votarea legii UNPR, nu doar prin declaraţii care dau bine la televizor, a subliniat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele progresiştilor, Gabriel Oprea.

"UNPR a decis ca în primele zile după Sărbătoarea Paştelui să punem în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi să supunem votului proiectul de lege privind taxarea averilor foarte mari. A venit momentul ca fiecare partid să spună clar, prin vot, cum se poziţionează faţă de taxarea averilor foarte mari propusă de UNPR. Noi invităm la vot toate formaţiunile politice şi vom vedea atunci cine va vota pentru adoptarea proiectului şi cine va fi împotrivă", a mai spus Oprea.

În context, el a reamintit că iniţiativa legislativă a obţinut toate avizele necesare, beneficiază de sprijinul Coaliţiei, a trecut de Senat şi se află în prezent în faza finală de avizare la Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

"Partidele din Coaliţia de guvernare s-au angajat, prin protocolul semnat, să susţină acest proiect. De altfel, implementarea taxei pe avere se regăseşte şi în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu. De asemenea, după ce iniţial a primit cu reticenţă propunerea noastră, PSD şi-a anunţat public, în repetate rânduri, intenţia de a susţine adoptarea legii taxării averilor foarte mari. Salutăm acest gest de responsabilitate al reprezentanţilor PSD. Dar aşteptăm să o demonstreze în Parlament, prin fapte, nu prin vorbe! Este bine că cei din conducerea PSD au înţeles să lase la o parte calculele politice şi să voteze o lege ai cărei beneficiari direcţi sunt pensionarii, categoria cea mai afectată de criza economică", a mai spus preşedintele UNPR.

Totodată, Oprea a precizat că Legea taxării averilor mari şi foarte mari este o măsură excepţională pentru o perioadă excepţională şi a adăugat că pentru cei mai bogaţi români plata unui impozit mărit ar însemna "cât o excursie în Dubai".

"Pe timp de criză, cei care au mai mult trebuie să contribuie cu mai mult, iar cei care au mai puţin trebuie să contribuie cu mai puţin. Această lege are o fundamentare atât financiară, cât şi socială. Dacă ne raportăm la averile celor mai bogaţi 300 de români, vedem că în 2003 aceste averi însumau 11 miliarde de euro. În 2011, deci luând în calcul efectele crizei economice, cele mai mari 300 de averi însumau 30 de miliarde de euro, adică triplu. Pentru aceşti oameni, plata unui singur procent pe avere, timp de trei ani, nu este o povară. Este suma pe care ar cheltui-o într-o vacanţă la schi sau, cum spunea domnul ministru Diaconescu, o excursie în Dubai", a explicat Gabriel Oprea.

implementarea taxei pe avere se regăseşte şi în programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu

El a precizat că taxarea marilor averi nu afectează negativ nici investiţiile private, nici nivelul salariilor.

"Singurul efect este unul pozitiv şi se va resimţi în nivelul de trai al pensionarilor. Înainte de a fi o temă fiscală sau bugetară, taxa pe averile mari este un gest de solidaritate pe care toţi românii, bogaţi sau săraci, îl înţeleg şi îl acceptă. Chiar şi în Statele Unite ale Americii se discută astăzi despre un proiect similar cu cel pe care noi l-am iniţiat în 2010", a spus preşedintele progresist.

Nu în ultimul rând, el a ţinut să sublinieze că dacă taxa pe marile averi ar fi fost aplicată din 2010, de când a fost propusă, la bugetul de stat s-ar fi adus aproximativ 6 miliarde de euro şi a făcut un apel la parlamentari, "indiferent de culoarea politică", să voteze proiectul de lege.

"Consider că astăzi nu mai există absolut nicio scuză pentru tergiversarea acestui proiect. Nici din partea colegilor din Coaliţie şi nici din partea vreunui parlamentar. Cerem partenerilor din coaliţia de guvernare să respecte ceea ce şi-au asumat politic prin programul Coaliţiei şi al Cabinetului. Cerem PSD să demonstreze că este cu adevărat credincios valorilor şi principiilor stângii votând proiectul UNPR de taxare a averilor foarte mari", a adăugat Gabriel Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor