G7 emite un comunicat spălăcit în privinţa Chinei, după ce Casa Albă publică unul mai serios

Întâlnire G7 la Cornwall
Întâlnire G7 la Cornwall (LEON NEAL / POOL/AFP via Getty Images)

Se pare că textul transmis de G-7 cu privire la China a fost puţin spălăcit faţă de varianta dorită de Casa Albă - după ce a devenit clar că administraţia Biden a sperat să organizeze summit-ul din Cornwall având agresiunea internaţională a Chinei comuniste drept temă principală.

Cu toate acestea, poate nu din întâmplare, tocmai membrii G7 care depind cel mai mult de comerţul chinez (Europa) s-au dovedit a fi cel mai puţin dispuşi să împiedice extinderea influenţei Beijingului.

Un comunicat oficial clar diluat (în comparaţie cu retorica SUA din ultima vreme), emis duminică la închiderea lucrărilor G-7, are următorul conţinut: „În ceea ce priveşte China şi concurenţa în cadrul economiei globale, vom continua să ne consultăm cu privire la abordările colective ale provocării politicilor non-market şi practicilor care subminează funcţionarea corectă şi transparentă a economiei globale."

Mai departe, pe un ton birocratic foarte sec, se afirmă „În contextul responsabilităţilor noastre respective în sistemul multilateral, vom coopera în zone de interes mutual cu privire la provocările globale comune, în special abordând schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii în contextul COP26 şi altor discuţii multilaterale".

Cât despre concluzia G-7 privitoare la abuzurile drepturilor omului din China, ea este extrem de „amortizată”:

"În acelaşi timp şi procedând astfel, ne vom promova valorile, inclusiv solicitând Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, în special în ceea ce priveşte Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad înalt de autonomie pentru Hong Kong consacrate în Declaraţia comună sino-britanică şi legea fundamentală [Constituţia oraşului, n.r.]".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a tranşat problema direct, spunând, potrivit Politico, „China nu face parte din geografia atlantică sau poate că harta mea este proastă".

Ca răspuns la reacţia spălăcită a grupului G7 cu privire la drepturile omului din China, Casa Albă şi-a publicat, de fapt, propria declaraţie chiar înainte de apariţia celei oficiale a grupului adunat la Cornwall.

„Statele Unite şi partenerii noştri din G7 rămân profund îngrijoraţi de utilizarea tuturor formelor de muncă forţată în lanţurile de aprovizionare globale, inclusiv munca forţată organizată de stat a grupurilor vulnerabile şi a minorităţilor şi a lanţurilor de aprovizionare din sectoarele agricol, solar şi confecţii - principalele lanţuri de aprovizionare de interes din Xinjiang".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii