Franţa nu mai dă arme pentru luptele din Gaza. Netanyahu: Impunerea de limite Israelului va consolida axa iraniană a răului

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
07.10.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut duminică o convorbire telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron, şi i-a transmis că impunerea de restricţii Israelului nu va face decât să servească Iranului şi acoliţilor săi.

Macron a declarat sâmbătă că livrările de arme către Israel folosite în războiul din Gaza ar trebui să fie oprite ca parte a unui efort mai amplu de a găsi o soluţie politică la conflict.

„La fel cum Iranul sprijină toate părţile axei teroriste iraniene, se aşteaptă ca şi prietenii Israelului să îl sprijine şi să nu impună restricţii care nu vor face decât să consolideze axa iraniană a răului”, i-a spus Netanyahu lui Macron, potrivit unei declaraţii a biroului său.

Israelul şi-a intensificat puternic atacurile asupra grupării libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, în ultimele săptămâni, după un an de conflicte transfrontaliere de nivel mai scăzut, purtate în paralel cu războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni Hamas, susţinuţi de asemenea de Iran, după atacurile din 7 octombrie de anul trecut.

Guvernul israelian afirmă că urmăreşte să permită israelienilor să se întoarcă la casele lor din nordul Israelului, după ce au fost evacuaţi pe fondul atacurilor cu rachete ale Hezbollah care au început anul trecut.

„Prim-ministrul a subliniat că acţiunile Israelului împotriva Hezbollah creează o oportunitate de a schimba realitatea în Liban pentru a îmbunătăţi stabilitatea, securitatea şi pacea în întreaga regiune”, se arată în declaraţie.

Cei doi lideri au convenit să menţină un dialog pe această temă în timpul vizitei de luni a ministrului francez de Externe în Israel, a transmis biroul lui Netanyahu.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, se află într-o călătorie de patru zile în Orientul Mijlociu. Parisul încearcă să joace un rol în relansarea eforturilor diplomatice în contextul în care războiul din Gaza s-a extins la Liban.

Macron a declarat sâmbătă, pentru postul de radio France Inter, că prioritatea este „să se revină la o soluţie politică (iar) armele folosite pentru luptele din Gaza să fie oprite. Franţa nu livrează niciuna”.

„Prioritatea noastră acum este să evităm escaladarea. Poporul libanez nu trebuie să fie sacrificat la rândul său, Libanul nu poate deveni o altă Gaza”, a adăugat el.

Franţa nu este un furnizor major de arme pentru Israel, livrând anul trecut echipamente militare în valoare de 30 de milioane de euro, potrivit raportului anual al Ministerului Apărării privind exporturile de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor