Franţa: Fillon ar putea candida împotriva lui Sarkozy pentru viitoarele alegeri prezidenţiale

Fostul premier francez François Fillon
Fostul premier francez François Fillon (JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP / Getty Images)

Fostul premier francez François Fillon s-a declarat "în competiţie de facto" cu fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, în perspectiva unei candidaturi a ambilor la alegerile prezidenţiale din 2017. Fillon, şef al guvernului în preşedinţia Sarkozy (2007-2012), a spus că, ţinând cont de "starea de spirit" a fostului preşedinte, nu va putea evita "să nu intre în conflict cu Nicolas", informează luni ziarul Las Provincias.

Într-un interviu acordat publicaţiei "Le journal du dimanche", fostul premier a anunţat pe scurt: "Suntem în competiţie de facto". Fillon a ajuns la un moment dat în timpul mandatul său să fie clasat înaintea preşedintelui în sondajele de popularitate, iar până acum nu îşi precizase intenţia de a candida pentru preşedinţia statului. Potrivit unui sondaj din aprilie realizat de acelaşi ziar duminical, Fillon este preferatul alegătorilor conservatori pentru a conduce Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), care a pierdut fostele alegeri prezidenţiale şi legislative.

Fillon este creditat cu 48% din intenţiile de vot, procent care îi cuprinde şi pe cei care se declară simpatizanţi ai formaţiunii conservatoare UMP, dublu faţă de actualul secretar general al partidului, Jean-Fraçois Copé (24 %), care aspiră să se menţină în funcţie. Copé şi Fillon au fost protagoniştii unei confruntări pentru conducerea partidului, cu acuzaţii reciproce de nereguli în procesul de alegere a noului secretar general - o dispută internă care a dus la desfăşurarea unor alegeri primare deschise în rândul formaţiunii conservatoare.

Declaraţiile lui Fillon survin la două săptămâni după altele afirmaţii făcute în septembrie şi care au suscitat o amplă polemică în Franţa, când fostul premier a dat de înţeles că, la alegerile municipale din 2014, partidul său ar putea susţine partidul extremist Frontul Naţional (FN). Fillon dă asigurări că aceste declaraţii "nu sunt improvizate" şi că în spatele lor se află ideea că "nu poate fi lăsat un partid să se închidă într-o doctrină, care poate fi comodă, dar care nu rezolvă nimic".

Fostul premier a făcut astfel aluzie la sloganul "nici-nici" în vigoare în UMP, ce constă în a nu propune votul nici socialiştilor şi nici "frontiştilor", în cazul unei dispute între candidaţii ambelor formaţiuni, într-un eventual tur al doilea al alegerilor, în care nu ar mai candida conservatorii.

În ce-l priveşte pe Sarkozy, fostul preşedinte nu şi-a confirmat intenţia de a-şi prezenta candidatura în 2017 pentru un nou mandat la Elysee, deşi în ultimele săptămâni a avut o prezenţă activă în viaţa publică franceză. Eventualele aspiraţii ale lui Sarkozy la preşedinţie se lovesc de obstacolul reprezentrat de justiţie, care, la 24 septembrie, a confirmat inculparea fostului preşedinte în cazul Liliane Bettencourt.

Sarkozy este suspectat că a profitat de senilitatea patroanei milioanere a gigantului cosmetic L'Oréal, pentru a-i finanţa campania electorală din 2007 - o acuzaţie care îi face dificilă reîntoarcerea în prima linie a politicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe