Franţa a identificat cinci filiere implicate in scandalul cărnii de cal

Ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon.
Ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Guvernul francez a identificat in total cinci circuite care au dus la includerea cărnii de cal in produsele preparate din Franţa, etichetate ca fiind de vita, a anunţat marţi ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon.

Pe langa filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, “am identificat patru noi circuite, este posibil să existe si altele”, a anunţat Hamon in cadrul unei conferinţe de presă in Parlamentul european de la Strasburg.

Acesta a precizat că serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite că si-au inşelat intenţionat consumatorii. Acestea ar putea să fie si ele “victime” ale furnizorilor de carne.

Două dintre aceste filiere vizează companii care au anunţat deja ca au detectat carne de cal in produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vită Covi si Gel Apes, furnizor al marcilor William Saurin si Panzani, a precizat Hamon.

In alte două cazuri, prezenţa cărnii de cal este marginală, a adăugat acesta.

Ministrul a mai declarat ca testele ADN practice pe eşantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvaluit iniţial o puternica prezenţa a cărnii de cal (in nouă teste din zece), insă ca la a doua testare aceasta rata a scazut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar două conţineau carne de cal).

“Cu cât facem mai multe teste, cu atat gasim mai puţină carne de cal, este incurajant”, a comentat Hamon.

Atunci cand scandalul cărnii de cal din alimentele preparate prezentate ca fiind de vită a izbucnit, principala filiera descoperita trecea pe la un comerciant din Olanda, pentru a se incheia cu Spanghero, informează Hotnews.